24.7.14

Επίθεση αγάπης στους “ενστόλους” από την Ν.Δ.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη και τα υπόλοιπα θέματα, για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός και ο υπ. Δημόσιας Τάξης, αποχώρησαν από το αστυνομικό μέγαρο, χωρίς να κάνουν άλλες δηλώσεις.


Για την..."ταμπακιέρα" ούτε κουβέντα!

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια από τους επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για το θέμα της τρομοκρατίας, ενώ στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης καθώς και ο διευθυντής της Άμεσης Δράσης, ταξίαρχος Βασίλης Τσίγκος, στον οποίο υπάγεται η ομάδας ΔΙΑΣ, αστυνομικοί της οποίας συνέλαβαν τον Νίκο Μαζιώτη μετά την ένοπλη συμπλοκή στο Μοναστηράκι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε και βίντεο σχετικά με την υπόθεση Μαζιώτη.

Ο κ. Σαμαράς συνεχάρη τους αστυνομικούς για την επιτυχία, ενώ όπως ανέφεραν ανώτατες κυβερνητικές πηγές είναι πολύ ευχαριστημένος από την κατάσταση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και αισιόδοξος για την πορεία των ερευνών σχετικά με την τρομοκρατία. Σε ερώτηση εάν αυτή η αισιοδοξία αφορά το θέμα Μαζιώτη ή και τις έρευνες για τον Χριστόδουλο Ξηρό, η απάντηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός δεν διαχωρίζει το ένα από το άλλο γιατί η τρομοκρατία είναι συνολικό ζήτημα.
Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις δύο... υπουργών σε κλιμάκια του λιμενικού, σε νησιά στο πλαίσιο της ... ξενάγησης της Ευρωπαίας επιτρόπου Σεσίλια Μαλμστρομ, όπου οι επισκεπτόμενοι ... εκθείασαν την δράση των λιμενικών και την συμβολή τους στον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης.
Την ίδια στιγμή για τη Δευτέρα το πρωί οριστικοποιήθηκε το ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των ενστόλων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το πώς θα εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις αποδοχές των τελευταίων.
Στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, περί εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση και όχι από τη δικαιοσύνη, οι ένστολοι αντέδρασαν χθες και σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από την κυβέρνηση την άμεση συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις.
Οι ένστολοι ζητούν την άμεση αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012 (πριν τις περικοπές), ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την αναδρομική επιστροφή των ποσών που τους περικόπηκαν από τότε έως σήμερα εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα τους καταβληθούν.
Μυρίζουν εκλογές;
Μπορεί η κυβέρνηση Σαμαρά να μην έχει την διάθεση ή την ικανότητα να συγκρουστεί με την τρόικα και τους εδώ τοποτηρητές της για να διορθώσεις εξ' ολοκλήρου τις αδικίες που έχουν υποστεί (δίπλα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες) οι ένστολοι. Φαίνεται όμως πώς έχει εξαπολύσει μία καλοκαιρινή επίθεση... αγάπης προς την επαγγελματική αυτή ομάδα. Κάτι που κάνει αρκετούς “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” να μιλούν για την αρχή της δημιουργίας ενός προεκλογικού τοπίου.
Κάποιοι εκεί στην κυβέρνηση φαίνεται ότι σκέφτηκαν ότι αφού θα δώσουν κάποια χρήματα στους ενστόλους θα μπορέσουν να .... συμπληρώσουν με επισκέψεις και δημόσιες σχέσεις και δηλώσεις στήριξης.
Είναι σαφές ότι το κόμμα της ΝΔ τον τελευταίο καιρό έχει απολέσει την στήριξη πάρα πολλών επαγγελματικών κλάδων οι οποίοι βρίσκονταν παραδοσιακά κοντά της. Οι συγκρούσεις της με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς και όλα τα υπόλοιπα, έχουν απομονώσει εντελώς την κυβέρνηση από αυτούς τους κλάδους και ακόμη και οι συνδικαλιστές της ΝΔ βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα εάν δεν έχουν ήδη αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα.
Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση δεν θεωρούν καθόλου σίγουρο το ότι θα επιβιώσουν της επερχόμενης κρίσης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι επίσης σίγουρο ότι στα συρτάρια του Αντώνη Σαμαρά θα βρίσκονται ήδη εισηγήσεις (δεν ξέρουμε εάν είναι από τους ίδιους αποτυχημένους που πίστευαν ότι η ΝΔ θα πάρει περίπου 35% στις ευρωεκλογές) που θα μιλούν για “αιφνιδιασμό” από πλευράς ΝΔ με την προκήρυξη εκλογών πριν φτάσουμε στην τελική ευθεία.
Και κατά πάσα πιθανότητα στο Μαξίμου σκέφτονται τέτοιου είδους σενάρια. Έτσι μπορούμε όχι μόνον να ενταθούν αυτού του είδους οι “επιθέσεις φιλίας” προς τους ενστόλους αλλά και προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων της κυβέρνησης με άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη να εκμεταλλευθεί εντατικά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας, παρουσιάζοντας την ως... δική της επιτυχία την ίδια στιγμή που όχι μόνον οι τιμές έχουν βυθισθεί αλλά και όλη σχεδόν η υπόλοιπη μεσόγειος φλέγεται. Την ίδια στιγμή η εμπλεκόμενη σε συγκρούσεις Τουρκία ελπίζει τα επόμενα χρόνια να τριπλασιάσει τον αριθμό των τουριστών που την επισκέπτονται και επενδύει ιδιαίτερα στους εκ Ρωσίας τουρίστες, οι οποίοι φέτος έκαναν στο πλάι την Ελλάδα λόγω ίσως και της εμπλοκής μας στην υπόθεση της Αν. Ουκρανίας.
Ποιά είναι η ουσία όλων των παραπάνω; Ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τον επόμενο καιρό να χτίσει έναν προεκλογικό αγώνα βασισμένο όχι στην πραγματικότητα αλλά στην δημόσια εικόνα και σε ένα κλίμα δημοσίων σχέσεων. Στο επίπεδο της πραγματικής ζωής και παρόλη την ενίοτε καλλιεργούμενη “αισιοδοξία” κανένας αριθμός δεν φαίνεται να πηγαίνει προς το καλύτερο.
Όπως μάλιστα δημοσίως ομολόγησε το ΔΝΤ η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που ακολούθησε η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και -πολύ περισσότερο- οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα νέας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο «Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές».
Είναι η πολλοστή φορά που το ΔΝΤ παραδέχεται ανοικτά τις αστοχίες της πολιτικής που ακολούθησε στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και ειδικά στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, ειδικά σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές οικονομολόγων αλλά και αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που καλούν το Ταμείο να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε.
Την ίδια συγγνώμη όμως δεν φαίνεται να ζητά και η κυβέρνηση!
Δημήτρης Παπαγεωργίου