15.7.14

Νέος πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ


Με 422 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 47 λευκά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την καταμέτρηση μετά την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Στρασβούργο βρέθηκαν επίσης 47 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για την εκλογή του, ο κ. Γιούνκερ έπρεπε να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους.


Της ψηφοφορίας προήγηθηκε η ομιλία του κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, στήριξαν με τοποθετήσεις τους λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της Ομάδας των Σοσιαλσιτών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Κατά της εκλογής του τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών και της Ενωτικής Αριστεράς και των Πρασίνων.

Οι τρεις ομάδες διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό για να διασφαλίσουν την εκλογή Γιούνκερ. Η επίσημη τοποθέτηση των τριών κομμάτων δεν ήταν δεσμευτική για τους ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισηγήθηκε επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά.


Για μία νέα αρχή στην Ευρώπη έκανε λόγο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει σε λίγη ώρα την εκλογή του στην  προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ψηλά στις προτεραιότητες του ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα πολιτική στη μετανάστευση, τα περιβαλλοντικά θέματα, η θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι η ΕΕ δεν έρχεται να καταργήσει τα έθνη στην  Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά. Ο κ. Γιούνκερ πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους, προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί.

Ο κ. Γιούνκερ ήδη παρουσίασε τις προτεραιότητές του στις 8 και 9 Ιουλίου, στη διάρκεια ακροάσεων που διοργάνωσαν διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να λάβει υποστήριξη για το πολιτικό του πρόγραμμα.
__________________________________________

Γιούνκερ: «Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης»


Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ο υποψήφιος ο  Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις «Κασσάνδρες» και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος» είπε χαρακτηριστικά ο κ Γιούνκερ, τονίζοντας, μ' αυτό τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κρίσης. 

Ολοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την ευρωζώνη. Κάναμε ότι μπορούσαμε και «εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης» κατέληξε.

tanea