4.7.14

«Το Ιράκ κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος»

Το Ιράκ κινδυνεύει να βυθιστεί "σε ένα χάος παρόμοιο με εκείνο της Συρίας" εάν οι πολιτικοί του δεν καταφέρουν να ενωθούν γύρω από μια κυβέρνηση, προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ από τη Βαγδάτη.

"Εάν το Ιράκ δεν τηρήσει τη συνταγματική πολιτική διαδικασία, ποια είναι η εναλλακτική λύση;" διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλγαρίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο γραφείο του στην ιρακινή πρωτεύουσα. 


"Κινδυνεύει να βυθιστεί σε ένα χάος παρόμοιο με της Συρίας. Αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθούν οι άνθρωποι και μάλιστα πολύ-πολύ γρήγορα", πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις εκλογές της 30ής Απριλίου συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη. Θα πρέπει να εκλέξει έναν πρόεδρο και κατόπιν τον πρόεδρο της χώρας που θα αναλάβει με τη σειρά του να διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό, ωστόσο αυτή η πρώτη συνεδρίασή του ήταν χαοτική.

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν πριν από περίπου έναν μήνα οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες, με επικεφαλής το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ΙΚΙΛ), καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους στα βόρεια και δυτικά.

"Το Ιράκ δεν θα γίνει ποτέ ξανά όπως ήταν στο παρελθόν", πριν από την κατάληψη της Μοσούλης. "Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσει η χώρα προς τα πίσω", πρόσθεσε ο Βούλγαρος διπλωμάτης.

"Βάλτε στην άκρη τις διαφορές σας και τις προσωπικές σας φιλοδοξίες. Θα έρθει ο καιρός, αργότερα, να ασχοληθείτε με όλα αυτά. Τώρα, είναι η στιγμή να αναζητήσετε έναν τρόπο για να σώσετε τη χώρα", τόνισε ο Μλαντένοφ απευθύνοντας έκκληση στην ιρακινή πολιτική ηγεσία.

Μετά την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που σημαδεύτηκε από ύβρεις και μεγάλη σύγχυση, ορίστηκε νέα σύγκλησή του στις 8 Ιουλίου. "Πρέπει να κατανοήσουν ότι η καταληκτική ημερομηνία της 8ης Ιουλίου είναι πραγματικά καταληκτική", κατέληξε ο Μλαντένοφ μιλώντας για τους Ιρακινούς πολιτικούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ