9.7.14

ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ "ΓΚΙΒΑΤΙ" ΚΑΙ ΤΗΣ "ΓΚΟΛΑΝΙ" ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Θα ενεργήσουν εισβολή στη Γάζα οι Ισραηλινοί; - Δύο Ταξιαρχίες έχουν κυκλώσει την πόλη

Το Ισραήλ, δεν κυβερνάται από Έλληνες πολιτικούς....
Α/Αλ
Εικόνα προετοιμασίας εισβολής στην Γάζα δίνουν οι πληροφορίες που έρχονται από την στρατιωτική κινητοποίηση των Ισραηλινών, καθώς μονάδες της ταξιαρχίας Γκολανί αναπτύσσονται γύρω από την πόλη. 
Η Ταξιαρχία αποτελείται από επίλεκτες δυνάμεις εκπαιδευμένες για μάχες σε αστικό περιβάλλον, ενώ η ανάπτυξη της Ταξιαρχίας συνοδεύεται από κινήσεις αρμάτων Merkava III & IV.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται μόνο για μονάδες της Γκολανί, αλλά και για μονάδες της Ταξιαρχίας Γκιβατί. Η πρώτη τυπικά καλύπτει την περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν, ενώ η δεύτερη έχει βασικό επιθχειρησιακό χώρο την Γάζα και είναι εξειδικευμένη στις αμφίβιες επιχειρήσεις.
Μέσα στην πόλη βρίσκονται περίπου 30.000 μαχητές της Χαμάς με ελαφρύ οπλισμό (AK-47, Μ-16Α2, πολυβόλα PTK, ρουκέτες RPG-8 κλπ).
Στο μεταξύ Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους, οι οποίοι επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ δια θαλάσσης, προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας. τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν στην παραλία Ζικίμ του Ισραήλ, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα.
Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση στην περιοχή αυτή, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε απώλειες.
Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που το Ισραήλ βομβάρδιζε τον παλαιστινιακό θύλακα, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντονισμένη επιχείρηση του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν οι Παλαιστίνιοι έφτασαν στο Ζικίμ κολυμπώντας ή με κάποιο σκάφος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών τους στην περιοχή συνεχίζονται.
Ο Λέρνερ είπε επίσης ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό, που το χαρακτήρισε "σπάνιο" καθώς το Ισραήλ εφαρμόζει έναν πολύ αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τη Γάζα πάντως οι Ταξιαρχίες υποστήριξαν ότι μετά την επιχείρηση διείσδυσης στο Ισραήλ εκτόξευσαν και βροχή ρουκετών σε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, μεταξύ των οποίων και σε εκείνην του Ζικίμ. Σύμφωνα με το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, εκτοξεύτηκαν "10 ρουκέτες Κατιούσα" εναντίον των βάσεων αυτών. Ο ισραηλινός στρατός ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.
Οι δύο ισραηλινές Ταξιαρχίες που έχουν προσεγγίσει έχουν εκπαιδευτεί για μάχες σε αστικό περιβάλλον. Βασικό όπλο τους το επιθετικό τυφέκιο CTAR-21 Commando Tavor. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει και μια σειρά από βαριά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού  Achzarit, τα οποία είναι ''χτισμένα'' πάνω από ένα ανακατασκευασμένο σασί τανκ Τ-55 με νέο 850 hp (630 kW)  κινητήρα. 
Το Achzarit το πλέον βαρύ ΤΟΜΠ που βρίσκεται σε υπηρεσία σήμερα παγκοσμίως και συμπληρώνεται από το Namer, μιά σχεδίαση ανάλογη με του  Achzarit, αλλά με σασί του άρματος Merkava.
Η Ταξιαρχία Γκολανί  μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000, όπου το Ισραήλ εξαπέλυσε την Επιχείρηση ''Αμυντική Ασπίδα'' σε απάντηση στις αυξανόμενες επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων, συμμετείχε σε πολλές μάχες κατά των Παλαιστινίων μαχητών, περιλαμβανομένης της πολιορκίας της Ραμάλα Mukataa  και η μάχη της Τζενίν.
Στο Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου τον Ιούλιο του 2006,η Γκολανί συμμετείχε στην Μάχη του Μάρωνα αλ-Ρας  και  τάγματά της  πολέμησαν στην μάχη του Bint Jbeil. Η  ταξιαρχία Γκολανί συμμετείχε και στην Επιχείρηση ''Συμπαγές Μολύβι'' στν Γάζα.
Προσωπικό των δύο Ταξιαρχιών έχει κατηγορηθεί για βιαιότητες κατά αμάχων.
Τις επόμενες ώρες θα φανεί αν η επιχείρηση "Operation Protective Edge" στην Λωρίδα της Γάζας θα περάσει στην φάση της εισβολής μέσα στην Πόλη.
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την κήρυξη επιστράτευσης 40.000 εφέδρων στο πλαίσιο των ετοιμασιών για μια νέα εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Η κατάσταση είναι αρκούντως σοβαρή, εάν κανείς συνυπολογίσει, ότι τον Νοέμβριο του 2012 που είχε ξεκινήσει η επιχείρηση «Pillar of Defence», οι Ισραηλινοί είχαν καλέσει 30.000 εφέδρους στα όπλα.
Ο δε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, φέρεται να δήλωσε, ότι η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν θα ολοκληρωθεί πιθανόν σε λίγες μόνο μέρες…
Πάντως, σε καμία περίπτωση μια τέτοια επιχείρηση δεν θα είναι "περίπατος". Ο αστικός αγώνας στο έδαφος αντιπάλου είναι η σκληρότερη μορφή αγώνα και οι άνδρες της Χαμάς δεν είναι αμελητέας ποσότητα: Σκληροί και φανατικοί, με καλή στρατιωτική εκπαίδευση από την εποχή που είχαν καλές σχέσεις με το Ιράν...

defencenet.gr