15.7.14

Το Μαξίμου αρχίζει να... λέει «όχι» στην τρόικα (!!!)


Efenpress: Παραμύθια της ..."Χαλιμάς" τα περί πλεονάσματος και τα δήθεν ..."ΟΧΙ" στην τρόϊκα. Όλα αυτά στοχεύουν σε εσωτερική κατανάλωση του ηλίθιου (όπως τον θεωρούν) λαού, για να τους ξαναψηφίσει.

Έχοντας στο συρτάρι του τα καλά νέα από το μέτωπο του πλεονάσματος - 712 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο - την περαιτέρω μείωση των δαπανών αλλά και την προώθηση των προαπαιτούμενων, ο Πρωθυπουργός επιμένει στο σχέδιο των φοροελαφρύνσεων που έχει ήδη ανακοινώσει για το φθινόπωρο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όλα τα αιτήματα της Αθήνας θα περάσουν «βελούδινα» από την τρόικα. 


Όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις το θέμα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα περάσει πιο εύκολα, έστω και με κάποια μεσοβέζικη λύση, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που όπως όλα δείχνουν πάει τουλάχιστον για το 2015...

Μαξίμου και τρόικα όπως αναγνωρίζουν πλέον όλο και περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο πορεύονται προς τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με διαφορετική ατζέντα. Οι δανειστές στις επαφές που είχαν με υπουργούς - θα συνεχιστούν και σήμερα - έδειξαν διατεθειμένοι να συνδράμουν στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων χωρίς ωστόσο να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το τι θα γίνει με τα αιτήματα για τη μείωση συγκεκριμένων φόρων. Από την άλλη η Αθήνα επιμένει: Η κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο και θα το εφαρμόσει -όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνοντας χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι τροϊκανοί συνεχίζουν να πιέζουν στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι και όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη επείγονται για την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας και για την ψήφιση όλων των άλλων δύσκολων προαπαιτούμενων όπως το δασικό και ο αιγιαλός. 

Η Αθήνα πάντως προσπάθησε να εξηγήσει τόσο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση με τη «μικρή ΔΕΗ» όσο και το γεγονός ότι υπάρχουν και αποφάσεις της δικαιοσύνης που θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες ότι η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ παγώνει μετά την πρόσφατη απόφαση που έβγαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Ψάχνουν κοινό βηματισμό 

Σαμαράς και Βενιζέλος την ίδια ώρα ψάχνουν έναν κοινό βηματισμό απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας προκειμένου να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί ή φαινόμενα ελλιπούς ή στρεβλής ενημέρωσης για τα θέματα που ανοίγουν στα υπουργεία. 

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων σε κεντρικό επίπεδο απέναντι στα όσα ζητούν οι δανειστές με κοινό παρονομαστή ότι δεν θα γίνουν δεκτά άλλα μέτρα περικοπών ή επιπλέον αιτήματα για απολύσεις πέραν των 6500 έως τα τέλη του έτους για τις οποίες έχει συμφωνήσει η Αθήνα. 

Στο Μαξίμου πάντως γνωρίζουν ότι μπροστά τους έχουν δύσκολες «μάχες» με πρώτη και βασική αυτή του αιγιαλού που όπως εκτιμούν και στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν θα είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμη όσο η «μάχη» που δόθηκε για τη «μικρή ΔΕΗ» και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
real.gr