16.7.14

Ο κύκλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα αργήσει να κλείσει


Στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας κρύβεται όλο το μυστικό του κύκλου αίματος που χρόνια τώρα πλημμυρίζει τους δυο λαούς Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Στις επιθέσεις εκατέρωθεν που κυρίως θύματά τους είναι παιδιά και άμαχος πληθυσμός κρύβεται και το ατελείωτο μένος που έχει λεκιάσει οποιαδήποτε μορφή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διεθνής κοινότητα και οι απανταχού άραβες που πραγματικά φαίνεται να παρακολουθούν ακόμη μια φορά μουδιασμένοι τα γεγονότα περιμένουν μόνο την έκκληση της Ευρώπης για κατάπαυση του πυρός αφού πρώτα έχει θυσιαστεί νέο αίμα. Η χώρα που συνήθως παρενέβαινε για την αιματοχυσία στην Γάζα ήταν η Αίγυπτος που τώρα και αυτή δεν υπάρχει στο προσκήνιο .

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μίλησε ευθέως  για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε όμως πως υπάρχουν και άλλες φάσεις στην επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» (Operation Protective Edge), η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι γεγονός πάντως  πως αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είναι «μια δύσκολη, σύνθετη και περίπλοκη επιχείρηση».

Η τωρινή αναζωπύρωση είναι η άμεση συνέπεια των προηγούμενων αποτυχιών του Ισραήλ σε επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών κατά την επιχείρηση «Πυλώνας Άμυνας» το 2012. Η επιχείρηση αυτή είχε τον ίδιο σκοπό με αυτόν της επιχείρησης
«Προστατευμένη Παρυφή», την εξουδετέρωση του οπλοστασίου των ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς της Χαμάς και της παλαιστινιακής ισλαμικής Τζιχάντ.

Περισσότερες από 860 αεροπορικές επιθέσεις έχουν εξαπολυθεί από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε  η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή».

Το Ισραήλ  φαίνεται να βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη δύναμη από αέρος για την καταστροφή εκτοξευτήρων ρουκετών, διόδων των λαθρεμπόρων, τούνελ και κρησφύγετων των μαχητών.

Η αλυσίδα προμήθειας των ρουκετών για τη Γάζα μπορεί να αναλυθεί, χοντρικά, ως αποτελούμενη από τρία συστατικά στοιχεία: Το πρώτο είναι οι οδοί του λαθρεμπορίου που φέρνουν ρουκέτες ή εξαρτήματά τους από άλλες περιοχές προς τη Γάζα.

Το Ισραήλ ελέγχει τις δυο πλευρές του ορθογωνίου της Γάζας και έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα θαλάσσια σύνορα, όμως θα πρέπει να βασιστεί στην Αίγυπτο για την παρακολούθηση των συνόρων της Γάζας με τη Χερσόνησο του Σινά.

Μια επιχείρηση του Ισραήλ από εδάφους θα μπορούσε εύκολα να ευνοήσει τη Χαμάς, καθώς οι αυτοκτονικές τακτικές της ομάδας, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τα προηγμένα αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα και οι ομηρίες θα επαναχρησιμοποιηθούν. Οι πληροφορίες και οι τακτικές που ακολουθούνται βλέπουν πολύ πιθανή την εισβολή των Ισραηλινών στην Γάζα.

Η Χαμάς πάντως εκτόξευσε πολλές ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς προς την Ιερουσαλήμ προκειμένου να αποτρέψει τους Ισραηλινούς να θέσουν στο στόχαστρο συνοριακές περιοχές μέσα στη Γάζα.

Οι επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού έχουν στόχο να πλήξουν αποθήκες όπλων, τούνελ και θέσεις μάχης.
www.briefingnews.gr