5.7.14

Σκληραίνει το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ


Της Στεφανίας Μουρελάτου
Το Μαξίμου επιχειρεί να «ανακόψει» πολιτικά τον σχεδιασμό Τσίπρα να φτιάξει μια κοινοβουλευτική συμμαχία 120 βουλευτών, που θα χρησιμοποιήσει, όπως  λένε κυβερνητικά στελέχη, ως βατήρα για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για να στείλει σήμα στην κοινωνία ότι έχει ήδη βρει τα κυβερνητικά του στηρίγματα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προειδοποίησε τα κόμματα, που «φλερτάρει» ο Αλέξης Τσίπρας , ότι με αφορμή τη ΔΕΗ θα τα κάνει συνιστώσες του. «Ο Τσίπρας προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό του, θα του δώσουν τέτοια σανίδα σωτηρίας; Τότε θα δεχτούν την κηδεμονία του», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑLPHA 989.

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 120 υπογραφές συναντά όμως εμπόδια. Το ΚΚΕ δεν θα παραστεί στην συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ τη Δευτέρα και δηλώνει έτοιμο να καταθέσει την δική του πρόταση για δημοψήφισμα, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη μικρή ΔΕΗ, αλλά όλους τους νόμους που απελευθέρωσαν την αγορά ενέργειας.
«Αγκάθια» όμως προκύπτουν και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, που βλέπει το ΚΚΕ να βάζει αντιευρωπαϊκές πινελιές στο δημοψήφισμα , που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συζητήσει προτάσεις, όπως αυτές του ΚΚΕ. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός μας, την ερχόμενη Δευτέρα, αυτό που τίθεται προς συζήτηση είναι η υποστήριξη του αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος αποκλειστικά και μόνο για τη "μικρή ΔΕΗ"», υποστήριξε ο Χρήστος Μαχαίρας, εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στον ΣΚΑΙ.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επιχειρεί να κρατήσει «ζωντανή» την συμμαχία για τη ΔΕΗ. Με άρθρο του στο διαδίκτυο στον ιστότοπο TVXS.GR χαρακτηρίζει ιστορική ευθύνη της αντιπολίτευσης να συσπειρωθεί και απευθύνεται κυρίως στο ΚΚΕ να ρίξει νερό στο κρασί του. «Ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές, που μπορούμε να έχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο μείζον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ, που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ιστορική μας υποχρέωση» σημειώνει.
Να μην υιοθετήσουν ακραίες μορφές διαμαρτυρίας καλούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τους απεργούς της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ο Τέρενς Κουικ, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ τονίζει οτι: «Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε ακραίες ενέργειες και μάλιστα σε τουριστική περίοδο και σε περιόδους καύσωνα, που επιπλέον, θα ακυρώσουν τον αγώνα τους».
Κοινοβουλευτικές πηγές από το ΚΚΕ εξηγούσαν ότι ακόμα και αν κατατεθούν δυο προτάσεις για δημοψήφισμα, μια δική τους και μια του ΣΥΡΙΖΑ , θα μπορούσαν να συναθροιστούν οι υπογράφοντες βουλευτές και αν είναι 120 να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια.
antenna.gr