2.7.14

Η φάμπρικα της Λιοσίων...!


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Οι μισθοί που δίδονται είναι από 8.000 έως 14.000 ευρώ. Θα προπληρωθείτε 10 μισθούς. Διατίθενται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβασή σας στη χώρα εργασίας. Δωρεάν αυτοκίνητο, οικιακή βοηθός, σπίτι, φαγητό και δωρεάν διακοπές έξι ημέρες τον μήνα».

Αυτά και άλλα πολλά υπόσχονταν οι υπάλληλοι της εταιρείας-κάτεργο «Cosmos Line A.E.» στους ανυποψίαστους πολίτες (κυρίως αλλοδαπούς) οι οποίοι απευθύνονταν σε αυτή προκειμένου να βρουν εργασία στο εξωτερικό.

Το κόλπο που είχαν στήσει οι επικεφαλής της «επιχείρησης» που εδρεύει στη -γνωστή από δεκάδες καταγγελίες- Λιοσίων 104 ήταν απλό, γνωστό και, όπως αποδείχθηκε από την αστυνομική έρευνα, άκρως κερδοφόρο, καθώς κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 500.000 ευρώ!

Οι υποσχέσεις και οι αποδείξεις-«μαϊμού»

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας και πιο συγκεκριμένα οι Κωνσταντίνος Λ. (πρόεδρος της εταιρείας), Αναστάσιος Λ. (Μέλος Δ.Σ. της εταιρείας), Ιωάννης Κ. (υπάλληλος της εταιρείας), Παναγιώτης Δ. (μέλος Δ.Σ. της εταιρείας), Ελένη Τ. (υπάλληλος εταιρείας), Χρήστος Δ. (θυρωρός) και Αλέξανδρος Μ. (θυρωρός), τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, έπειθαν όσους ήθελαν να βρουν δουλειά να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κατάρτιση φακέλων καταβάλλοντας από 150 έως 300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή παρέδιδαν στους «πελάτες» τους αποδείξεις στις οποίες αναγράφονταν ποσά της τάξεως των 10 έως 20 ευρώ.

Δείτε μία από τις αποδείξεις που εξασφάλισε το zougla.gr


«Δεν είμαστε γραφείο ευρέσεως εργασίας»

Επιπλέον, οι επικεφαλής της εταιρείας έδιναν στα υποψήφια θύματά τους (τα περισσότερα εκ των οποίων υπενθυμίζεται ότι ήταν υπήκοοι ξένων χωρών) να υπογράψουν δύο υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούσαν το συγχωροχάρτι τους…

Στην πρώτη υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος υπέγραφε ότι γνωρίζει, παρά τα όσα του είχαν υποσχεθεί μέσω τηλεφώνου, πως η Cosmos Line δεν εκδίδει βίζα, δεν βρίσκει εργασία στο εξωτερικό και δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας.



Στη δεύτερη υπεύθυνη δήλωση το υποψήφιο θύμα υπέγραφε ότι, όταν επισκέφθηκε την εταιρεία, «με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι υπάλληλοι ήταν ευγενικοί και άψογοι στους τρόπους τους σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Με εξυπηρέτησαν ταχύτατα χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους τα επιπλέον κόστη και χωρίς να μου χρεώσουν περαιτέρω έξοδα».



1.000 ευρώ το κεφάλι


Παράλληλα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δρούσε η συμμορία της Λιοσίων είναι ένα έγγραφο που βρέθηκε στην εταιρεία και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτό, φέρεται να αποτελεί «πρόσκληση συνεργασίας» της Cosmos Line με γραφεία ευρέσεως εργασίας του εξωτερικού.

Τα σημεία που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι δύο: το πρώτο είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται ότι οι «ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εργαστούν στη χώρα σας είναι πολύ καλοί και πολύ φθηνοί στη δουλειά τους» και το δεύτερο, που προκαλεί και τη μεγαλύτερη εντύπωση, βρίσκεται προς το τέλος του κειμένου, όπου σημειώνεται ότι «για κάθε άτομο που θα σας στέλνουμε θα σας δίνουμε 1.000 ευρώ. Τα χρήματα θα σας τα δίνει σε φάκελο ο ενδιαφερόμενος».

Το έγγραφο
zougla.gr