11.7.14

Το ‘’ντέρμπυ’’ Βενιζέλος – Θεοχάρους καλά κρατεί…


NA γιατί ήθελε "φίμωση" της Ε.Θεοχάρους ο Ε.Βενιζέλος ...

 Η Άγκυρα, με το έγγραφο που κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ε.Ε. με την Τουρκία και παρέδωσε στον ίδιο τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο ζητάει από τη χώρα μας να παραιτηθεί επισήμως από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, καλεί την Ε.Ε. να αναγνωρίσει την «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη και καταγγέλλει ως «μονομερείς» τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.


 Είναι ακριβώς το ίδιο έγγραφο στο οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα», κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους και το ξεμπρόστιασμα του κ. Βενιζέλου που αντιμετώπισε την πρόκληση αυτή με πρωτοφανή απάθεια και ενδοτικότητα. Η κ. Θεοχάρους προφανώς και γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες της τουρκικής πρόκλησης που «κατάπιε» ο κ. Βενιζέλος, αφού ήταν από τους πρώτους ως προεδρεύων του Συμβουλίου που έλαβε στα χέρια του το τουρκικό μανιφέστο. Για το λόγο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να την φιμώσει, φθάνοντας στο σημείο να προχωρήσει και σε ρηματική διακοίνωση εναντίον της Κύπρου, κατά της κ. Θεοχάρους και επί της ουσίας σε βάρος του Ελληνισμού, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ.

 Η κόντρα Βενιζέλου-Θεοχάρους αποκάλυψε ωστόσο πώς ο πρώτος παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας και η δεύτερη πώς είναι λειτουργεί από πατριωτικό καθήκον. Το αποδεικνύει αυτό άλλωστε και η συνέχεια. Ποια είναι αυτή; Δείτε: Στο έγγραφο της η Τουρκία, το οποίο συνυπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Μεχμέτ Τσαβούσογλου προβάλει τις διεκδικήσεις της σε βάρος όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας και ζητάει μάλιστα τη στήριξη και την υιοθέτηση των απόψεων της από την Ε.Ε. Ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προκειμένου και η ίδια να προχωρήσει στην άρση του casus belli.

 Κάνει επίσης «κουρελόχαρτο» το Δίκαιο της Θάλασσας και υποδεικνύει στην ΕΕ ότι, στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις όπως "απειλή" όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας». Δεν διστάζει η Άγκυρα να θέσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης προς την ΕΕ. Μιλώντας για «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και επαναφέρει το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.
 Όσον αφορά στην Κύπρο, η Τουρκία στο έγγραφο της προς το Συμβούλιο Σύνδεσης ισχυρίζεται πώς «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Μέχρι να βρεθεί μία οριστική και ευθίδικη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την ένταξη των ελληνοκυπρίων σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό». Συνεχίζει υποστηρίζοντας πώς «η ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς απλώς θα ενδυνάμωνε τον ψευδή ισχυρισμό τους ότι εκπροσωπούν τη "νεκρή/εκλιπούσα" Δημοκρατία της Κύπρου και θα αποσπούσε την προσοχή τους από τον στόχο της επίλυσης.

 Η Τουρκία πρέπει να δράσει ευθυγραμμιζόμενη με τις ευθύνες της». Και σαν να μην έφταναν αυτά η Άγκυρα καταγγέλλει τη Λευκωσία με πολύ σκληρή γλώσσα πως προβαίνει σε μονομερείς κινήσεις της στο θέμα των υδρογονανθράκων και επιμένει στα δικαιώματα που εκτιμά ότι έχει ακόμη και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Τι έχει να πει ο κ. Αναστασιάδης για όλα αυτά που έσπευσε να καλύψει τον κ. Βενιζέλο και να αδειάσει την κ. Θεοχάρους; Τι να πει, αφού είναι και αυτός υπέρμαχος την υιοθέτησης ενός σχεδίου «Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Σαμαράς, που τήρησε σιγή ιχθύος όταν ξεμπρόστιασε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κύπρια Ευρωβουλευτής τον Έλληνα ΥΠΕΞ και «συνέταιρο» του στην κυβέρνηση τι έχει να πει; Μήπως μεθοδεύεται μία λύση «συνδιαχείρισης» του Αιγαίου και των ενεργειακών κοιτασμάτων, όπως θέλει η Τουρκία;

 Παραίτηση Βενιζέλου ζητά η Θεοχάρους 

Ανδρέας Πιμπίσιης Λευκωσία: Σε προσωπική βεντέτα έχει μετατρέψει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, την κριτική που άσκησε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους για τη στάση της Αθήνας έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Μετά την ενέργειά του να αποστείλει ρηματική διακοίνωση προς τη Λευκωσία μετατρέποντας το σχόλιο μιας ευρωβουλευτή σε διμερές ζήτημα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση με την οποία επιτίθεται με πρωτοφανή και προσβλητικό τρόπο κατά της Ελένης Θεοχάρους, την ώρα που η Λευκωσία προσπαθούσε να κλείσει το θέμα ικανοποιώντας τις αξιώσεις της Αθήνας προκειμένου να μη διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

 Η τροπή που πήρε το όλο θέμα, κυρίως λόγω της κριτικής που δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για τον τρόπο που αντέδρασε στην κριτική της κ. Θεοχάρους, οδήγησε τον κ. Βενιζέλο να εκδώσει νωρίς χθες το απόγευμα ανακοίνωση, στην οποία επιτίθεται με έντονους χαρακτηρισμούς κατά της Κυπρίας ευρωβουλευτού.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο –ο οποίος παρέπεμπε στις σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν– τα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου «αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τάξη λόγω της ανευθυνότητας με την οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου» κατά τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Αφού σημειώνει στη συνέχεια ότι ήταν αναγκαία η αντίδραση των δύο υπουργείων για λόγους εθνικού συμφέροντος και για προστασία της εξαίρετης δουλειάς των στελεχών των διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου, προχωρά σε μια ακόμα επίθεση κατά της κ. Θεοχάρους μιλώντας για «ανεύθυνες μικροκομματικές ή προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας εν ου παικτοίς».
Μέσα από τη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος αφήνει να διαφανεί η ενόχλησή του για την τροπή που πήρε το όλο θέμα κυρίως εντός Ελλάδας καθώς έγινε δέκτης έντονων επικρίσεων σε σχέση με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από «δήθεν «πατριωτικούς» κύκλους όπως τους χαρακτήρισε. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το «γεγονός ότι, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγω συστηματικά να συνδέω τα εθνικά θέματα με ευτελείς όψεις της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και το γεγονός ότι ως εκ τούτου ανέχομαι συχνά –για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας– να εκφέρονται ως δήθεν στρεφόμενες εναντίον μου και εναντίον του κόμματος που ηγούμαι αντιδράσεις που αφορούν κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες, φυσικά με τον πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως άδεια να φλερτάρει με τους παραπάνω κύκλους, να ασχημονεί ή πολύ περισσότερο να παίζει προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα».

 Η ευρωβουλευτής χαρακτήρισε «ανοησίες, φληναφήματα και ανευθυνότητες» τα όσα της καταλόγισε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να παύσει τον υπουργό Εξωτερικών.
 Πριν από τη δήλωση του κ. Βενιζέλου υπήρξε και υποστηρικτική προς αυτό δήλωση από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά τρόπο που στόχευε στο να στείλει μηνύματα προς την Αθήνα. Μιλώντας σε εκδήλωση στον Αμίαντο είπε πως «οι συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τρίτες δυνάμεις και πολύ περισσότερο με τη μητέρα πατρίδα είναι άψογες και άριστες». Απηύθυνε επίσης έκκληση ζητώντας όπως «αποφεύγουμε τους πειρασμούς που μπορεί να μολύνει μιαν παραδοσιακή δεδομένη στάση στήριξης από πλευράς Ελλάδας».

Επικρίνουν τα κόμματα ( και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες..) Η ενέργεια του ελληνικού ΥΠΕΞ να αποστείλει ρηματική διακοίνωση προς τη Λευκωσία προκάλεσε αντιδράσεις και μεταξύ των κομμάτων. Οι Οικολόγοι χαρακτηρίζουν ως «εντελώς απαράδεκτη» την ενέργεια και διερωτώνται εάν υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου. Η Συμμαχία Πολιτών έκανε λόγο για «ατυχή ενέργεια του ελληνικού ΥΠΕΞ, εφαρμόζοντας έτσι διπλωματικό κώδικα και υποβαθμίζοντας τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας σε επίπεδο τυπικότητας». Σημειώνει επίσης ότι «ο κυπριακός Ελληνισμός ανέμενε την ελληνική αντίδραση απέναντι στο τουρκικό έγγραφο». Προσθήκη λεζάντας Κεραυνοί από την Κύπρια ευρωβουλευτίνα: Χυδαίος και ανεξέλεγκτος ο Βενιζέλος! Χωρίς να δίνω δίκαιο σε κανέναν από τους δύο ( αλήθεια, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω ? ) πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση στο όλο θέμα, από την αρχή. Βέβαια, αφορμή γύρευαν… Η παρανόηση είναι στη λέξη ‘’εκλιπούσα’’ που σημαίνει ΠΕΘΑΜΕΝΗ στα Ελληνικά. Μήπως ‘’έχασαν’’ τίποτα στη μετάφραση ? Εκλιπούσα όμως, είναι και αυτή που λείπει, που δεν είναι εδώ, και πιθανώτατα με αυτή την έννοια το έγραψαν οι Τούρκοι. Αυτό, θα το έχει καταλάβει όποιος σκέπτεται, γιατί είναι αδιανόητο πολιτικά, γράφοντας ‘’εκλιπούσα’’ να εννοούσαν ‘’πεθαμένη’’.
Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία και κοκκορομαχίες, και καλά ‘’και εγώ εδώ είμαι’’.


«Τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος ενέχουν χυδαιότητες. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του».

 Με αυτά τα λόγια απάντησε στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), δρ. Ελένη Θεοχάρους. Η κυρία Θεοχάρους, έπειτα από την παρότρυνσή της προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να πάψει από υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο για τις «ανοησίες που έχει πράξει» ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ αναφορικά με το τουρκικό έγγραφο περί «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας», με δηλώσεις της στο protothema.gr, δείχνει πως ακόμα και έπειτα από τη μεσολάβηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, δεν σκοπεύει να αφήσει το ζήτημα να ξεχαστεί.

 «Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως και κάθε Ελλαδίτη και Κύπριου ευρωβουλευτή, ζήτησα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο απάντηση για το τουρκικό έγγραφο που εμπεριείχε προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία -ένα κράτος-μέλος της ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Θεοχάρους. Σύμφωνα με την ίδια, δεν υφίσταται καμία απολύτως διαφωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως δηλώνει η κυρία Θεοχάρους, «κρατά μια άψογη στάση». Προφανώς, η αντιπαράθεση είναι με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «έναν πολιτικό που τα λόγια του ενέχουν χυδαιότητες».
 «Ο κ. Βενιζέλος έκανε ρηματική διακοίνωση για το πρόσωπό μου. Αυτό έχει να γίνει ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία από τη χούντα του Ιωαννίδη. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με “άδειασε” φυσικά για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Αθήνα. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, αλλά ο κ. Βενιζέλος είναι ένας ανεξέλεγκτος πολιτικός» υπογράμμισε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

 Η κυρία Θεοχάρους, με αφορμή το έγγραφο της Τουρκικής Δημοκρατίας, είχε επιλέξει να κρατήσει μια ακραία επιθετική τακτική απέναντι στον κ. Βενιζέλο, υποστηρίζοντας πως ενώ ο ίδιος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ελλάδας, υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ την αγνόησε, η ίδια έχει απευθύνει εγγράφως το ίδιο ερώτημα προς τους κυρίους Μπαρόζο, Σουλτς, Βαν Ρομπάι, καθώς και στους προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Φούλε, από τους οποίους αναμένει απαντήσεις.


http://roykoymoykoy.blogspot.gr/ http://politikologia1.blogspot.gr/