24.7.14

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγνοείται αεροσκάφος της Air Algerie - Φήμες για κατάρριψή του από ισλαμιστές αντάρτες (upd)


ΤΟ ΕΡΙΞΑΝ ΜΕ STINGER;

H αεροπορική εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι έχασε την επαφή με ένα αεροσκάφος της, σχεδόν μία ώρα έπειτα από την απογείωσή του από τη Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική.
 
Το αεροσκάφος είναι νηολογίου της ισπανικής Swiftair που εκτελούσε πτήση τσάρτερ από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι για λογαριασμό της Air Algerie.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Air Algerie, το αεροπλάνο πετούσε από την πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού στην Αλγερία.
 
«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Air Algerie.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας APS, πρόκειται για την πτήση AH5017 με τουλάχιστον 116 επιβάτες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το αεροσκάφος ήταν ένα Airbus A320.
 
Στην περιοχή όπου χάθηκε δρουν ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι είχαν προκαλέσει πριν από 18 μήνες στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Αλγερίας, πραγματικό μακελειό.
 
Οι συνεργαζόμενοι με την αλ Κάϊντα αντάρτες της περιοχής του Μάλι, φημολογείται ότι έχουν στην κατοχή τους αμερικανικά MANPADS (φορητά αντιαεροπορικά) συστήματα Stinger FIM-92 και πιθανόν και SA-18.
 
Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να έχουμε μία ακόμα κατάρριψη πολιτικού αεροσκάφους και αυτή την φορά από ισλαμιστές αντάρτες.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Air Algerie, έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους και την χθεσινή τραγωδία με το αεροσκάφος της TransΑsia Αirways το οποίο συνετρίβη στη Ταϊβάν κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον 48 άνθρωποι.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr