17.7.14

Η Ρωσία επιστρέφει στην Κούβα: Επαναλειτουργεί βάση ηλεκτρονικών υποκλοπών 250 χλμ. από τις ΗΠΑ

Η Ρωσία επιστρέφει στην Κούβα και μάλιστα με δημιουργία στρατιωτικής βάσης βάζοντας τους Αμερικανούς σε συναγερμό καθώς η βάση θα πραγματοποιεί υποκλοπή επικοινωνιών.
Η επαναλειτουργία της μεγάλης βάσης υποκλοπών (SIGINT) μετά από συμφωνία της ρωσικής με την κουβανική κυβέρνηση στην Lourdes της Κούβας έρχεται μετά το 2001 όταν η συγκεκριμένη βάση είχε κλείσει αφενός λόγω οικονομικών δυσκολιών και αφετέρου εξαιτίας αμερικανικών πιέσεων στη Ρωσία

Όταν η ρωσική βάση ήταν σε λειτουργία επανδρώνονταν από χιλιάδες στρατιωτικού προσωπικού αποστολή των οποίων ήταν η ηλεκτρονική αναχαίτιση και υποκλοπή όλων των επικοινωνιών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και η υποβοήθηση των επικοινωνιών, ως σταθμός αναμετάδοσης, των ρωσικών σκαφών που έπλεαν στο δυτικό ημισφαίριο.
Η Μόσχα εξέταζε την πιθανότητα επαναλειτουργίας της βάσης από το 2004 αλλά η συμφωνία επετεύχθη τελικά την περασμένη εβδομάδα με την επίσκεψη στη χώρα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Η βάση στο Lourdes το οποίο είναι ένα προάστιο της Αβάνα το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. από το έδαφος των ΗΠΑ είχε τεθεί σε λειτουργία αρχικά το 1967, στην κορύφωση δηλαδή του «ψυχρού πολέμου» και απασχολούσε περί τα 3000 άτομα προσωπικό τη μεγαλύτερη τότε βάση υποκλοπών που διατηρούσε η Ρωσία στο εξωτερικό.
Η βάση πραγματοποιούσε υποκλοπή όλων των αμερικανικών επικοινωνιών μεταξύ αυτών και των επικοινωνιών μεταξύ του αμερικανικού διαστημικού κέντρου στη Φλόριντα και των αμερικανικών επανδρωμένων διαστημοπλοίων του προγράμματος Apollo.
Ο Raoul Castro τότε υπουργός Άμυνας και σήμερα ηγέτης της Κούβας είχε δηλώσει το 1993 όταν η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει το 75% των ηλεκτρονικών της υποκλοπών μέσω της βάσης στο Lourdes.
Ως συνέχεια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης η βάση μειώθηκε σε προσωπικό και συρρίκνωσε τις λειτουργίες της αλλά συνέχισε την λειτουργία της. Με τα οικονομικά προβλήματα που έπληξαν την μετέπειτα Ρωσία σε συνδυασμό με ενοίκιο αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που πλήρωνε η Μόσχα στην Αβάνα η βάση τελικά εγκαταλείφθηκε το 2001.
Το 2000 το αμερικανικό Κογκρέσο είχε ψηφίσει νομο ο οποίος περιεχόταν στο σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας των δύο κρατών (Russian-American Trust and Cooperation Act) σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον δεν θα χάριζε ή δεν προχωρούσε σε επαναδιαπραγμάτευση κανενός ρωσικού χρέους προς τις ΗΠΑ εάν η βάση δεν σταματούσε τη λειτουργία της.  
Η Μόσχα τελικά έκλεισε τη βάση το 2001 όπως και αυτή στο  Cam Ranh του Βιετνάμ.
Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της βάσης η συμφωνία πάντως της Αβάνα με την Μόσχα για τη διαγραφή χρέους της πρώτης προς τη δεύτερη έχει άμεση σχέση με αυτή την εξέλιξη.
Η βάση δεν πρόκειται να φιλοξενεί πλέον το προσωπικό των 3000 που κάποτε είχε όπως είναι φυσικό καθώς τα νέα συστήματα υποκλοπών έχουν αυτοματοποιήσει πολλές λειτουργίες και έτσι το προσωπικό που θα απασχοληθεί εκεί θα είναι το ελάχιστο.
Η βάση στο Lourdes τα χρόνια του «ψυχρού πολέμου» φωτογραφημένη από αμερικανικό αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης πιθανότατα U-2.


 defencenet.gr