2.7.14

Αύριο θα γίνει της…Κρανέας! Με τον Αρχηγό του ΑΤΑ να παίρνει τα βουνά! «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014″

Με την επίσημη οριστικοποίηση της ώρας έναρξης που είναι η 11.45,  αύριο Πέμπτη 3/7/2014  στο Πεδίο Βολής Κρανέας Ελασσόνας  ξεκινά η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας με πραγματικά πυρά με την επωνυμία «Καμπέρος 2014».
Για την άσκηση καθησυχάζοντας τους κατοίκους, για πρώτη φορά στα χρονικά επισκέφθηκε χωριά και πόλεις της ευρύτερης περιοχής, ο Αρχηγός ΤΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ένστολος και συνοδευόμενος από επιτελείς του, εφαρμόζοντας ουσιαστικά ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα CIMIC (Civil Military Cooperation) , δηλαδή συνεργασίας Στρατού και πολιτών που συνήθως εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές συνθήκες και σπάνια.
1-e1403850799965
Η παρουσία του Αρχηγού στα βουνά της ορεινής Ελασσόνας φαίνεται να εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους κατοίκους, που ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για όλες τις λεπτομέρειες της Άσκησης.
Στην Κρανιά Ελασσόνας βρέθηκαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου και ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος κ. Χρήστος Βαΐτσης, με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων του ευαγγελου2χωριού για την επικείμενη στρατιωτική άσκηση στο πεδίο βολής που βρίσκεται στην περιοχή.
Οι δυο άντρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για περισσότερες από δυο ώρες με τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι με τη σειρά τους έθεσαν απορίες, ενστάσεις και προβληματισμούς, όσον αφορά την ασφάλεια της υγείας και της ζωής τους.
Ο κ. Βαΐτσης έδωσε εξηγήσεις και απαντήσεις σε όλα όσα τέθηκαν από την πλευρά των κατοίκων, επισημαίνοντας τους πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις στρατιωτικές ασκήσεις είναι ελεγμένα και απολύτως ασφαλή για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για την υγεία των κατοίκων.
Παράλληλα ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας δέχθηκε το αίτημα των κατοίκων να πραγματοποιηθεί μια μελέτη σε συνεργασία με κάποιον πιστοποιημένο οργανισμό, η οποία θα αποδεικνύει την ασφάλεια των υλικών.
Ο κ. Ευγγέλου μετά τη λήξη της ενημερωτικής συγκέντρωσης δήλωσε: «Η ασφάλεια του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι νούμερο ένα προτεραιότητα της πολιτικής που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επισκέφτηκα τις προάλλες τον Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο κ. Βαϊτση, τον οποίο και πρότεινα να βρεθούμε σήμερα μαζί στην Κρανιά Ελασσόνας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.2013_07_04_116pm_01
Στην άσκηση έχει κληθεί να παραστεί ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ  θα παραστεί η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ..Ενώ το Παρών θα δώσουν άπαντες οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Επιτελείων
Με ανακοίνωση του το ΑΤΑ αναφέρει ότι η άσκηση δεν θα είναι ανοιχτή για το κοινό και ότι η πρόσβαση στο πεδίο βολής θα γίνεται μόνο με επίδειξη ατομικής πρόσκλησης…Ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντια !
Όσο για το ιστορικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά από 20 χρόνια περίπου (από το 1995 έχει να διεξαχθεί) η Π.Α θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη άσκηση εντοπισμένη αποκλειστικά στις αποστολές αέρος-εδάφους την με την συμμετοχή περισσότερων από 50 μαχητικών αεροσκαφών στο Πεδίο Βολής Κρανέας  ενώ συμμετοχή  θα έχει με εκτόξευση βλημάτων Hellfire απο τα Επιθετικά Ελικόπτερα Απάτσι ΑΗ-64A/D της Αεροπορίας Στρατούarma2008-09-0114-14-53-40
Θα είναι και η τελευταία μεγάλη άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν τα μαχητικά   A-7E  που κούρσεψαν χρόνια τώρα το Αιγαίο τα οποία αποσύρονται  από την ενεργό δράση…Οριστικά !A7CORSAIR1
Σκοπός της άσκησης είναι η επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των πολεμικών Μοιρών, ιπταμένων και τεχνικών, καθώς επίσης και ο έλεγχος της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των μαχητικών και των πραγματικών όπλων.
Η άσκηση θα περιλαμβάνει την εκτέλεση όλων των αεροπορικών αποστολών από το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίαςpedio volisΠάντως εκτιμάται ότι θα δούμε πράματα και θάματα αύριο στο Πεδίο Βολής  της Π.Α …Όπου οι Χειριστές των Μαχητικών μας να λένε μεταξύ τους ότι θα γίνει της …Κρανέας ! Μεταφορικά αλλά και Κυριολεκτικά !
veteranos.gr