10.5.14

Η Ρουμανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τον Ν.Ρογκόζιν και η Ρωσία απάντησε με Tu-160 & Su-27

Πρωτοφανής διπλωματικός-στρατιωτικός τσαμπουκάς από την Ρωσία: Απαντώντας σε μία-είναι γεγονός-υπερποκλητική ενέργεια της Ρουμανίας (απαγόρευσε στο αεροσκάφος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ν.Ρογκόζιν να περάσει μέσα από την εναέριο χώρο της κατά την επιστροφή του από την Υπερδνειστερία) ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι "Θα επιστρέψει στην Ρουμανία με στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160"!
 
Kάτι βέβαια το άκρως υπερβολικό αφού η Ρουμανία μπορεί να ισοπεδωθεί από την Ρωσία, με μαχητικά τακτικής κρούσης Su-34 ή απλά Tu-95 Bear και βέβαια τα βομβαρδιστικά Tu-22M και μάλιστα από πολύ ασφαλείς αποστάσεις με βολές βλημάτων cruise.
 
Αλλά ο Ν.Ρογκόζιν με σαφώς μαξιμαλιστική διάθεση μίλησε για Tu-160 γράφοντας συγκεκριμένα στο twitter: "Η Ρουμανία μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισε τον εναέριο χώρο στο αεροσκάφος μας. Την επόμενη φορά που θα πάω  θα χρησιμοποιήσω το Tu -160"!
 
Τελικά επέστρεψε στην Ρωσία με προγραμματισμένη πτήση, ενώ τέσσερα ρωσικά μαχητικά Su-27 από την Κριμαία πετούσαν στα όρια του ρουμανικού κκαι του ρωσικού αενάριου χώρου (μετά την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία τα όρια αυτά συνορεύουν) για να επέμβουν αν τυχόν ρουμανικά μαχητικά (MiG-21 Lancer) σηκώνονταν για να αναχαιτίσουν την πτήση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας. Ταυτόχρονα μια Μοίρα Su-27 είχε τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για απογείωση εντός 5' αν χρειαζόταν.
 
Ολα ξεκίνησαν όταν ριν δύο ημέρες πετώντας για την Μολδαβία για να παρακολουθήσει την παρέλαση της Νίκης στην ανεξάρτητη Υπερνδειστερία, (η οποία όμως έχει ζητήσει να ενωθεί με την Ρωσία), δεν επιτράπηκε στο αεροσκάφος του να πετάξει στον ουκρανικό εναέριο χώρο και έτσι χρησιμοποίησε τους εναέριους χώρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για να προσγειωθούν στο Κισινάου την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, από όπου και μετέβη εν συνεχεία στο Tίρασπολ στην πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Υπερδνειστερίας, η οποία όμως δεν έχει αναγνωριστεί από την Δύση..
 
Στην επιστροφή κατατέθηκε στην ρουμανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχετικό σχέδιο πτήσης, όμως απορρίφθηκε και ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να πετάξει το αεροσκάφος του! 
 
Ο Ν.Ρογκόζιν δεν ήταν μόνο του: Mαζί με του ήτανε και ο υπουργός Πολιτισμού, όπως και βουλευτές της Δούμα. Ακολούθησε η οργάνωση της επιχείρησης "εκκένωσης" από την ρωσική Αεροπορία, η ρουμανική Αεροπορία δεν αντέδρασε και το μεσημέρι προσγειώθηκε στην Μόσχα όπως επιβεβαιώνει το Ιντερφαξ.
 
 defencenet.gr