6.4.14

Η Τουρκία "σφυροκοπά" θέσεις του συριακού Στρατού στην πόλη Κασάμπ (Vid)

Aμέσως μετά την νίκη του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές ο τουρκικός Στρατός ξεκίνησε επιχείρηση υποστήριξης των ισλαμιστών ανταρτών στην συριακή με Αρμένιους κατοίκους πόλη Κασάμπ, στα συροτουρκικά σύνορα. Με μπαράζ βολών πυροβολικού βομβάρδισαν θέσεις του συριακού Στρατού σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης ανακατάληψης της πόλης. Οι τραυματίες των ανταρτών μεταφέρονται και περιθάλπονται στα νοσοκομεία της τουρκικής πόλης Χατάι. 
 
Κατά τις συγκρούσεις, το Σάββατο, μεταξύ του Στρατού της Συρίας και των ισλαμιστών αναρτών, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, τραυματίσθηκαν 23 αντάρτες, στην πυκνοκατοικημένη  από Τουρκμένους, περιοχή Μπαγίρ-μπουτζάκ της Λατάκειας.Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της τουρκικής επαρχίας Χατάι. 
 
Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στην περιοχή των Τουρκμένων, όπου οι δυνάμεις των ισλαμιστών κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κασάμπ, όπως σημειώνεται.
 
Σε αγροτική περιοχή της πόλης Yayladağı, στην επαρχία Χατάι, οι Τούρκοι υποστρίζουν ότι  έπεσαν τρεις ρουκέτες Grad,  οι οποίες πιθανόν να εκτοξεύθηκαν από το έδαφος της Συρίας κατά τις συγκρούσεις του συριακού Στρατού με ισλαμιστές στην πόλη Κεσάμπ.Οι ρουκέτες κατά την πτώση τους προκάλεσαν πυρκαγιά στην περιοχή, δίχως να υπάρχουν θύματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το τουρκικό πυροβολικό έβαλε κατά των θέσεων του συριακού Στρατού.
 
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η επίσκεψη που έκανε ο Αμερικανός προεδρος Μπαράκ Ομπαμα στην Σαουδική Αραβία. Η εφημερίδα ‘Αλ Χαγιάτ’ επικαλούμενη αμερικανικές πηγές σημειώνει ότι  κατά τη συζήτηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ-Αζίζ μπιν Σαούντ, τον περασμένο μήνα υπήρξε μια σύγκλιση των δύο πλευρών και η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον ‘της αναγκαιότητας να φθάσουν σε μια οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Συρία’ η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει την κυβέρνηση Άσαντ που αποτελεί "κόκκινο πανί" και για τους δύο.
 
Οι πηγές χαρακτήρισαν την επίσκεψη ως ‘επιτυχημένη’ και εξήραν τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας- ΗΠΑ. Υπενθύμισαν ότι η Ουάσιγκτον οφείλει να αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία και ότι αυτό μπορεί ‘ να πάρει χρόνο’, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της στρατιωτικής στήριξης στην αντιπολίτευση έχει, ήδη, ξεκινήσει και θα συνεχισθεί  ‘σε ρυθμό ανοδικό’.
 
Από την άλλη πλευρά, οι ισλαμιστές αντάρτες ζητούν προμήθεια με αντιαεροπορικούς πυραύλους , ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει επιλυθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επισημαίνει η λιβανική ‘αλ Χαντάθ’.
 
Την ίδια στιγμή αναρτήθηκε βιντεο της ISIS ιρακινό παρακλάδι της Αλ Κάιντα που πολεμάει στην Συρία εναντίον του προέδρου Άσαντ, όπου φαίνεται η καταστροφή ενός ιρακινού στρατιωτικού φυλακίου, και η εξολόθρευση όλων των ιρακινών σιιτών στρατιωτών από τους φανατικούς σουνίτες που δεν ξεχνούν να τραγουδούν συνεχώς. Μέσα στα λάφυρα που πήραν οι φανατικοί της Αλ Κάιντα που υποστηρίζονται εμπράκτως από την Δύση ήταν και ένα Hummer!
 
Δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχηματα. Η Τουρκία βοηθάει τους ισλαμιστές στην πόλη Κασάμπ όπου έσφαξαν δεκάδες χριστιανούς Αρμένιους, και οι ΗΠΑ δίνουν οπλισμό χωρίς κανένα ενδοιασμό στους υποτιθέμενους μεγαλύτερους εχθρούς τους, την Αλ Κάιντα, προκειμένου να ρίξουν τον φιλορώσο πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.
 
 
 
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr