8.4.14

Οι Ρώσοι κάνουν "αόρατους" τους βαλλιστικούς πυραύλους Topol-M και Yars με ειδικό καμουφλάζ

Οι Ρώσοι κάνουν «αόρατες» τις μετακινήσεις των βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων «Topol-M» και «Yars» με την εισαγωγή ενός νέου τύπου καμουφλάζ. Τα κινητά συγκροτήματα των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων θα προστατεύονται από τα εχθρικά αναγνωριστικά με σύγχρονα συστήματα παραπλάνησης του αντιπάλου (τη φημισμένη ρωσική «μασκιρόβκα»). Το νέο προηγμένο σύστημα καμουφλάζ, φέρει την ονομασία: Μηχανήματα Μηχανικής Υποστήριξης και Παραπλάνησης (ΜΜΥΠ).

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων (ΣΠΔ) των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην περιφέρεια του Ιβάνοβο γίνονται δοκιμές σε νέες τεχνικές και μεθόδους απόκρυψης – παραπλάνησης του αντιπάλου, με ομοιώματα (μακέτες) πυραυλικών συστημάτων. «Τα κινητά πυραυλικά συγκροτήματα αλλάζουν καθημερινά θέση, και οι μονάδες Μηχανικού στις προηγούμενες θέσεις τοποθετούν μοίρες πυραυλικών συγκροτημάτων σε πλήρη σύνθεση. Μόνο που οι αντικαταστάτες των χάϊ-τεκ «Topol» και «Yars», είναι τα «ψεύτικα» πυραυλικά ΜΜΥΠ», εξήγησε ο επικεφαλής των μονάδων μηχανικού των ΣΠΔ, συνταγματάρχης Γκένριχ Γκαϊντουκέβιτς.
Όπως είπε ο συνταγματάρχης, η εισαγωγή του νέου είδους «μασκιρόβκα» στις ΣΠΔ, θα κάνει αδύνατη την παρακολούθηση των μετακινήσεων των «Yars», που πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον τη νύχτα, καθώς και τον εντοπισμό της πραγματικής θέσης εκτόξευσης πυραύλων για τα αντίπαλα  δορυφορικά «μάτια» και τα μη-επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη (UAV). Επιπλέον, για να είναι πιο αποτελεσματική η παραπλάνηση, σε ένα από τα στάδια των δοκιμών προβλέπονται ταυτόχρονες μετακινήσεις όλων των «φουσκωτών» μακετών εκτοξευτών πυραύλων των μοιρών.
Εξοπλισμό για καμουφλάζ και πλαστικά - πανομοιότυπα - ομοιώματα διατάξεων πυραύλων, αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών οχημάτων και αμυντικών συστημάτων, μπορεί να δει κανείς σε όλες σχεδόν τις εγχώριες και ξένες αμυντικές εκθέσεις. Τα «ψεύτικα» συστήματα μπορούν να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις για τις θέσεις μάχης του πραγματικού οπλισμού. Και αν το ανθρώπινο μάτι μπορεί να καταλάβει τη διαφορά των «ψεύτικων» πλαστικών όπλων, στα «μηχανικά» μάτια των συσκευών  αναγνώρισης και των UAVs που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των αμυντικών συστημάτων, φαίνονται ίδια με τα φυσικά. Στην κατασκευή των μακετών χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά που εξαπατούν τη μηχανική όραση.
Παραπλάνηση, σχεδιασμός, πληροφόρηση
Τα ΜΜΥΠ δεν είναι μόνο σε θέση να αποκρύψουν τους «Topol» και τους «Yars» από τους πιθανούς αντιπάλους, παρέχουν επίσης μηχανική αναγνώριση των διαδρομών της υπηρεσιακής περιπολίας και των θέσεων των συγκροτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στον τομέα. Για παράδειγμα, μπορούν να αξιολογήσουν εάν το έδαφος είναι κατάλληλο για τη διέλευση, αν ο δρόμος αντέχει το τεράστιο βάρος των πυραυλικών συστημάτων, ακόμα και να χαράξουν τη βέλτιστη διαδρομή για το ταξίδι τους.
Εάν η επιλεγμένη περιοχή περιπολίας είναι μικρή για το μέγεθος του συγκροτήματος, τα ΜΜΥΠ μπορούν να την επεκτείνουν. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική καμουφλάζ, οι μονάδες μπορούν να «καθαρίσουν» το έδαφος από νάρκες και κωλύματα, ανοίγοντας δρόμους για την προώθηση των συγκροτημάτων, αλλά και να σχεδιάσουν τις νέες θέσεις εγκατάστασης τους. Τα ΜΜΥΠ χρησιμοποιούνται και για την εκτέλεση καθηκόντων  απόκρυψης και παραπλάνησης, αλλά και για τη μηχανική υποστήριξη των μονάδων, π.χ. για τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας των οδικών γεφυρών. Το «ευφυές» μηχανικό συγκρότημα έχει τεχνικές δυνατότητες που επιτρέπουν την αναγνώριση ραδιενεργού, χημικού και βιολογικού κινδύνου.
Το 2014, επτά από αυτά τα ευέλικτα μηχανήματα που δεν έχουν ανάλογα στις ρωσικές ΕΔ, θα τεθούν σε υπηρεσία στις πυραυλικές μονάδες στο Νοβοσιμπίρσκ και στο Ταγκίλ, που εκσυγχρονίστηκαν και εξοπλίστηκαν με τα νέα πυραυλικά συγκροτήματα «Yars». Μέχρι το 2020, οι μονάδες των ΣΠΔ θα παραλάβουν περίπου 50 μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης . Και οι θέσεις των «Yars», θα γίνουν αόρατες.
Πηγή: Alexandr Kryazhev / RIA Novosti
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr