11.4.14

Tροπολογία με την υπογραφή του Δ.Αβραμόπουλου στέλνει 200 εκατ. ευρώ στις αμυντικές βιομηχανίες!

Σε μια νέα εποχή ετοιμάζεται να εισέλθει η ελληνική αμυντική βιομηχανία ή ότι έχει απομείνει από αυτήν με την κατάθεση διάταξης εντός των προσεχών ημερών από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο με την οποία προβλέπεται η απόδοση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία περίπου 200 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστου έργου!
Το υπουργείο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μεγάλων οίκων και αντιπροσώπων προχώρησε κατ'αρχήν στον καταλογισμό ρητρών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πλέον με την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας θα τους καλεί να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν το σύνολο των αντισταθμιστικών οφελών που έχουν μείνει ανεκτέλεστα.

Με την μέχρι στιγμής νομολογία ακόμα και ένα ευρώ να όφειλαν έπρεπε να επιβληθεί ρήτρα κατά 100% και εκεί είχαν κολλήσει αρκετές περιπτώσεις, αφού είχαν λήξει οι συμβάσεις.
Τώρα επιδεικνύεται ευελιξία από πλευράς υπουργείου, τους απαλλάσσεις από τις ρήττρες επί του συνόλου του εκτελεσμένου και ανεκτέλεστου έργου και τους καλεί να προχωρήσουν σε συμφωνία μόνο σε ότι αφορά το δεύτερο μέρος.
Να πούμε ότι βρήκαν πολλούς σκελετούς οι συνεργάτες του Δ.Αβραμόπουλου σε ότι αφορά ποινικές ευθύνες περελθουσών διεύθύνσεων της ΓΔΑΕΕ, αλλά και της ΓΓΟΣΑΕ για την μη εκτέλεση των συμβάσεων αλλά αυτό είναι δουλειά των εισαγγελέων.
Τι μέλλει γενέσθαι: Υπάρχουν ακόμα κάποιες - ελάχιστες - ιδιωτικές εταιρείες προηγμένης αμυντικής τεχνολογίας, όπως η Ιnracom Defense Electronics, η Theon Sensors (ΘΕΩΝ Αισθητήρες), η ISI κλπ. ζωντανές και υπερδραστήριες με μεγάλες δεκάδες εκατομμύρια εξαγωγές αμυντικού υλικού κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που παλεύουν να συνέλθουν και δείχνουν να τα καταφέρνουν.
Υπάρχουν και κάποιες μικρότερες, όπως η ELMON με το υπερσύγχρονο σκάφος ειιδικών δυνάεων που έχει ναυπηγήσει και άλλες "υποσχόμενες" όπως η Miltech και βέβαια υπάρχουν και οι ταλαιπωρημένες κρατικές, η ΕΑΒ και τα ΕΑΣ που παλεύουν για να κρατηθούν.
Αυτές και ορισμένες άλλες μικρότερες αλλά υγιείς θα είναι οι εταίροι των ξένων οίκων που θα αναλάβουν με την βοήθεια της συγκεκριμένης ρύθμισης την ανάσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Είναι η τελευταία ελπίδα της χώρας να μπορέσει να είναι αυτάρκης σε ότι αφορά τα βασικές ανάγκες ασφάλειά της.
Δεν μπορεί να πηγαίνουν οι ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό και να θριαμβεύουν και εδώ να στερούνται από τα αυτονόητα.
Π.χ. τα προϊοντα, βασικά διόπτρες παρατήρησης και σκόπευσης νυκτός της ΘΕΩΝ Αισθητήρες που έχουν πουληθεί από την Σουηδία μέχρι και τα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται τα καλύτερα του κόσμου (!) και στη Διεθνή Έκθεση Αεροδιαστημικής και Αμυντικού Υλικού, "FIDAE 2014" μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τα χιλιανά ΜΜΕ τους αφιέρωσαν ολοσέλιδα αφιερώματα και έγιναν talk of the town σε δελτία ειδήσεων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr