12.4.14

Κατελήφθη το αρχηγείο της αστυνομίας και στο Ντόνετσκ - Υψώθηκε η ρωσική σημαία- Η ουκρανική αστυνομία αρνήθηκε να διώξει τους καταληψίες στο Slovyansk (vid)

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται υποκύπτοντας στις πιέσεις ρωσόφωνων διαδηλωτών.

 Πάνω από το αρχηγείο της αστυνομίας υψώθηκε η ρωσική σημαία και υπεστάλη η ουκρανική, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Ρόιτερς. «Σύμφωνα με το αίτημά σας, παραιτούμαι», είπε στους διαδηλωτές ο επικεφαλής της αστυνομίας Κονσταντίν Ποζιντάγεφ. Νωρίτερα σήμερα περίπου 200 ένοπλοι ρωσόφωνοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντονέτσκ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.





Νέα αρνηση εισέπραξε το Κίεβο από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που έχει αποστείλει στην πόλη Slovyansk της Περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην διαταγή που τους είχε δώσει να ανακαταλάβουν το κτίριο της αστυνομίας της πόλης που καταλήφθηκε σήμερα το πρωί από ένοπλους ανήκοντες στην πολιτοφυλακή (λαϊκο στρατό) του Ντονέτσκ. Στις ειδικές δυνάμεις βρίσκονται πολλοί αστυνομικοί που ανήκαν στο επίλεκτο σώμα των Berkut, ρωσικής κυρίως καταγωγής,το οποίο και διαλυθηκε από την διορισμένη κυβέρνηση και δεν νιώθουν τις διαταγές του Κιέβου ως νόμιμες.

Πολλοί από τους Berkut έχουν θεαθεί στους δρομους μαζι με τους διαδηλωτές. Μάλλιστα σύμφωνα με τους αυτόπτες μαρτυρες οι ένοπλοι που κατέλαβαν το κτίριο της αστυνομίας είναι μείγμα των ενόπλων του Ντονέτσκ και των ίδιων των Βerkut, που στάλθηκαν να τους αντιμετωπίσουν.
Η δήμαρχος του Sloviansk Nelia Shtepa δήλωσε ότι οι καταληψίες του κτιρίου αυτοαποκαλούνται υποστηρικτές του "Λαϊκού Στρατου του Ντονέτσκ" και του φυλακισμένου κυβερνητη της περιφέρειας  Paul Gubaryov. Αμέσως μετά την κατάληψη οι κάτοικοι της πόλης δημιούργησαν μπλόκα και μπαριέρες, φουβούμενοι επίθεση από τις αρχές του Κιέβου.
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας όμως αρνήθηκαν για άλλη μια φορά να επιτεθούν σε καταληψίες κυβερνητικού κτιρίου όπως έκαναν και στο Ντονέτσκ. Στα περιχωρα της πόλης σταματήθηκαν λεωφορέια που μετέφεραν αστυνομικούς από άλλες πόλεις της περιοχής, και με την συνοδέια των κατοίκων επέστρεψαν πίσω στις βάσεις τους χωρίς να υπάρξει βία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στα μπλοκα των κατοίκων βοηθούν οι ειδικές δυναμεις της αστυνομίας κουβαλώντας αμμόσακους και τοποθετώντας τις ασπίδες τους!
Η ίδια η δήμαρχος δήλωσε ότι " δεν υπάρχει περίπτωση η τοπική αστυνομία να χτυπήσει τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής. Όλοι οι κάτοικοι έιναι μαζί με αυτούς που θέλουν την ένωση με την Ρωσία, και θα αμυνθούν υπέρ αυτών που κατέλαβαν το κτίριο"!
Δήλωσε επίσης ότι η κυβερνηση του Κιέβου θα πρέπει να κατσει να διαπραγματευθεί, και να αποδεχθεί το επικείμενο δημοψήφισμα "εμείς πάντως θα το κανουμε έτσι και αλλιώς"!
Στο υπό καταληψη κτίριο βρίσκονται περί τα 1000 ατομα.Η δήμαρχος δήλωσε για την αστυνομία "δεν θα επιτεθεί στους κατοίους της πόλης. Δεν θα χτυπήσουν τους αδελφούς τους.Το 92% της πόλης εργάζεται με ρωσικές εταιρείες, και υπολογίζουμε την συνεργασία με την χώρα αυτή τα μεγιστα. Είμαστε συγγενείς εξ'αίματος, και ΔΕΝ θα πολεμήσουμε εναντίον της Ρωσίας. Ακούτε τον κόσμο που φωνάζει μπράβο στους καταληψίες, να το ακούσει αυτό το Κίεβο".
Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στις περιφέρειες Λούγκανσγκ, Ντόνετσκ, και Χαρκόβου (η Οδησσός ακόμα ελεγχεται από το Κίεβο) δεν υπάρχει επί του πρακτέου, ουκρανική εξουσία. Δεν μπορούν να στέιλουν δυνάμεις, η αστυνομία, και οι τοπικές αρχές δεν υπακούν, και το ΝΑΤΟ αν και θα το ήθελε, γνωρίζει ότι δεν μπορέι να επέμβει ούτε για αστείο στις περιοχές αυτές για να βοηθήσει την διορισμένη κυβέρνηση του Κιέβου. Μέχρι τώρα την πρωτοβουλία για να αποσχισθούν και να ενωθούν με το ρωσικό κορμό την έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι κατοικοι, και όπως φάινεται και οι τοπικές αρχές ασφαλείας, ακριβώς όπως είχε γίνει και στην Υπερδνειστερία το 1990.
Υπάρχει δηλαδή σύμπνοια μεταξύ τοπικής αστυνομίας και κατοίκων.Οι αστυνομικοί εθεάθησαν να ξηλώνουν τα διακριτικά τους και να τοποθετούν την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, σύμβολο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό τα λέει όλα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr