19.4.14

Fox News: "Νικητής από την τετραμερή συμφωνία της Γενεύης είναι ο Β.Πούτιν"

Ο στρατιωτικός αναλυτής του αμερικανικού Fox News Ralph Peters παραδέχτηκε ότι ο Β.Πούτιν είναι ο κερδισμένος από την ουκρανική κρίση και ότι, ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά ούτε ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, μπορούν να συγκριθούν με τα μεγέθη του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, και του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την γνώμη του αναλυτή και οι δύο Αμερικανοί πολιτικοί φάνηκαν πολύ κατώτεροι των αντίστοιχων Ρώσων αντιπάλων τους.
 
Επιβεβαιώνεται έτσι το defencenet.gr  που είναι το μόνο μέσο στην Ελλάδα που παρουσίασε τη συμφωνία στην πραγματική της διάσταση, όταν όλα τα υπόλοιπα αρέσκονταν να βλέπουν αμερικανική επικράτηση, περισσότερο για ιδεοληπτικούς λόγους που βασίζονται στο περίφημο και αναχρονιστικό για τα συμφέροντα της Ελλάδας"ανήκομεν εις την Δύσην". Η οπτική γωνία, καθορίζει πολλές φορές και το πως βλέπουμε την πραγματικότητα.
 
Ο Ralph Peters ξεκινά λέγοντας "η συμφωνία της Γενεύης αποτελεί άλλη μια αποτυχία του Μπαράκ Ομπάμα, τωρα η Ρωσία έχει ελεύθερα τα χέρια της, ενώ το Κίεβο επί του πρακτέου δεν μπορέι να ξεκαθαρίσει το χάος στην περιοχή του".
 
Ο συγκεκριμένος αναλυτής ο οποίος εκπαιδέυτηκε στις σχέσεις με την άλλοτε Σοβιετική Ρωσία τον καιρό του Ψυχρου Πολέμου, σχολίασε την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είπε "ας μην ειμστε υπεραισιόδοξοι για την πρόσφατη τετραμερή συμφωνία στην Γενεύη." που αποτελεί παραδοχή ήττας κατά τον αναλυτή, και οτι η Ρωσία ακόμα μπορεί να επέμβει όποτε κρίνει σκόπιμο.
 
Ο Ralph Peters αναφέρει ότι ο Μ.Ομπάμα λογικεύτηκε στις σχέσεις του με τον Β.Πούτιν αλλά η μη αναφορά οποιασδήποτε ανάμειξης του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ, και η επιμονή του Αμερικανού προέδρου στην μη διεξαγωγή στατιωτικών επιχειρήσεων δέιχνει στον Β.Πούτιν ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την Ρωσία (κάτι που ισχύει λόγω της εγγύτητας της Ανατολικής Ουκρανίας με την Ρωσία, όπου εκεί ο ρωσικός Στρατός είναι η αντιμετωπίσιμος)
 
Πιο σημαντικό για τον αναλυτή όμως είναι το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο είναι κυριολεκτικά "δώρο" στον Β.Πουτιν.
 
Με βάση τη συμφωνία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει οποιαδήποτε κινηση, ή να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια. Οταν του ζητήθηκε να φύγουν οι ρωσόφωνοι διαδηλωτές από τα κτίρια υπό κατάληψη, απλά απάντησε ότι δεν έχει κανένα ελεγχο σε αυτούς τους ανθρώπους, και ότι πρόκειται για ντόπιους πατριώτες. Από την άλλη πλευρά η συμφωνία δεν επιτρέπει πλέον στους Ουκρανούς να εφαρμόσουν του ουκρανικού νόμους στο ουκρανικό έδαφος.
 
Ο Ralph Peters όμως προχωρεί και σε σύγκριση των δύο πολιτικών ηγεσιών. "Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον Β.Πούτιν, ούτε ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι τον Ρώσο ΥΠΕΞ  Σεργκέι Λαβρόφ. Ενώ ο Πούτιν σκέφτεται δεκαετίες μπροστά, ο Ομπάμα απλώς σκέφτεται τρόπους να τακτοποιήσει όπως-όπως την τωρινή κρίση"
 
"Ο Πούτιν ήδη βρίσκεται στην Α.Ουκρανία, και δεν πρόκειται να φύγει. Ο Πούτιν έχει ήδη κερδίσει. Ακομα και εάν οι ΗΠΑ πάρουν πίσω τις κυρώσεις, η Ρωσία θα διατηρήσει τον ελεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας.Ο Πούτιν δεν γνωρίζει τι σημαίνει όπισθεν και θα συνεχίσει να προχωρά μέχρι να δει ένα τείχος μπροστά του. Αυτό το τείχος μέχρι τώρα οι ΗΠΑ απέτυχαν να είναι".
 
'Ετσι εξηγούνται και οι σκληρές δηλώσεις των Αμερικανών μετά την Γενεύη. Είναι για εσωτερική κατανάλωση και θέλουν να περάσουν το μήνυμα στο εσωτερικό ότι είναι ακόμα υπολογίσιμοι από τους Ρώσους.
 
Αν κάποιος διάβαζε αυτή την ανάλυση χωρίς να γνωρίζει ποιος την έφτιαξε, θα πίστευε ότι είναι αυτη που είχε κάνει το defencenet.gr, όμως πρόκειται  για ανάλυση ενός εκ των μεγαλυτέρων καναλιών των ΗΠΑ, η οποία αποδέχεται την πραγματικότητα χωρίς ιδεοληψίες, αλλά βλέποντας αυτό που συμβαίνει. 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr