3.4.14

Γιβραλτάρ: Σύγκρουση σκαφών και ένταση Βρετανίας-Ισπανίας

Ναυτικό επεισόδιο σημειώθηκε στο Γιβραλτάρ, μεταξύ σκάφους της ισπανικής ακτοφυλακής και βρετανικού περιπολικού. Τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν όταν η ισπανική ακτοφυλακίδα, η οποία συνόδευε ισπανικό ερευνητικό σκάφος, εισήλθε στα χωρικά ύδατα της βρετανικής κτήσης του Γιβραλτάρ.
Οι Βρετανοί, αμέσως, κινητοποίησαν περιπολικό τους σκάφος, αλλά οι Ισπανοί δεν απομακρύνθηκαν και κατά τη διάρκεια εκατέρωθεν ελιγμών, τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν.
Μετά το επεισόδιο οι Βρετανοί αντέδρασαν ιδιαίτερα έντονα. Ο Ισπανός πρέσβης στο Λονδίνο κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του απευθύνθηκε αυστηρή προειδοποίησηνα μην επιχειρηθεί στο μέλλον παρόμοια ενέργεια.

Το επεισόδιο όμως αυτό ήταν το τελευταίο μιας σειράς επεισοδίων που έχει αυξήσει κατακόρυφα την ένταση στο Γιβραλτάρ. «Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις προσπάθειες της Ισπανίας να ασκήσει την κυριαρχία της ή να θέσει υπό τον έλεγχό της τα βρετανικά χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ και θεωρεί τις προσπάθειες αυτές ως παραβίαση των Βρετανικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ισπανία, από τον Δεκέμβριο του 2011, έχει δημιουργήσει ένταση στο Γιβραλτάρ, με αποτέλεσμα τέσσερις φορές ο πρέσβης της στο Λονδίνο να κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Το σοβαρότερο επεισόδιο είχε λάβει χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και πάλι ισπανικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ. Τότε όμως εξήλθε…
Μοιραία πάντως, δεν μπορεί παρά, συνειρμικά έστω, να συγκρίνουμε την βρετανική αντίδραση με την αντίστοιχη ελληνική, όταν τα τουρκικά πολεμικά επισκέπτονται το Σούνιο και να διδαχθούμε, ίσως, ότι τα κράτη που σέβονται την κυριαρχία τους, αντιδρούν σε ανάλογες περιπτώσεις… με κάποιον τρόπο τουλάχιστον.
defence-point