8.4.14

Ο Ελληνικός Στρατός αποκτά σύγχρονες επικοινωνίες


  Έπειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, αναβολές αλλά και υπερκοστολογήσεις, και όπως η ολοκλήρωση του προγράμματος προβλέπονταν αρχικά για το 2010, αναμένεται εκτός απροόπτου η ολοκλήρωση εντός του 2015 των παραδόσεων από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) όλων των επιμέρους υποσυστημάτων που συγκροτούν το πλήρες Σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης (ΣΕΖΜ) «Ερμής» – Φάσης Β', σύμφωνα με το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία».


    Για την ιστορία, η αρχική σύμβαση ύψους €269 εκατ. υπογράφηκε μεταξύ της τότε Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΕ) και της ΕΑΒ στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, ενώ το συνολικό κόστος ανερχόταν €334 εκατ. περίπου, καθώς τα υπόλοιπα€65 εκατ. αφορούν συμπληρωματικές συμβάσεις για υλικά και συσκευές, οχήματα και έργα υποδομής.
    Με την υλοποίηση του προγράμματος θα προκύψει ένα ολοκληρωμένο ομοιογενές σύστημα επικοινωνιών που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας, θα προσφέρει αυξημένη δυναμικότητα στην διεξαγωγή επιχειρήσεων, καλύπτοντας τις επικοινωνίες μέχρι το κατώτατο επίπεδο διοικήσεως. Επιπλέον, η ομοιογένεια θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην κατάρτιση και συντήρηση, ενώ η απόσυρση του πεπαλαιωμένου υλικού θα μειώσει το κόστος συντήρησης.