4.4.14

Κύπρος: Ακρωτηριάστηκε στρατιώτης από έκρηξη χειροβομβίδας


- Το περιστατικό συνέβη στις 12.10 μ.μ. στη διάρκεια προγραμματισμένης βολής χειρομβίδας 
 - Ακρωτηριασμό στο δεξί του χέρι από τον καρπό υπέστη 19χρονος στρατιώτης, ενώ φέρει και τραύματα στην κοιλιακή χώρα 
- Στέλεχος της Εθνικής Φρουράς ο δεύτερος τραυματίας 
- Εκτός κινδύνου για τη ζωή τους νοσηλεύονται και οι δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
 - Σ. Χάσικος: Προέχει η υγεία των τραυματιών και μετέπειτα η διερεύνηση του περιστατικού

Χειροβομβίδα εξεράγη σε πεδίο βολής στην Καλαβασό στις 12.10 μ.μ.. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο άτομα που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό κανάλι του ΡΙΚ, ο ένας τραυματίας είναι 19χρονος οπλίτης, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού από τον καρπό, ενώ φέρει και τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Ο δεύτερος τραυματίας είναι στέλεχος της Εθνικής Φρουράς και φέρει τραύματα στο σώμα.

Στο νοσοκομείο έχει σπεύσει ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Ναυτικού, καθώς ο στρατιώτης υπάγεται στη Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών. Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των τραυματιών.

Να σημειωθεί πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως ο οπλίτης ήταν ο τελευταίος εκπαιδευόμενος που έριξε χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη κάτω από συνθήκες που διερευνώνται ακόμη. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας η έκρηξη συνέβη κατά την προγραμματισμένη βολή χειροβομβίδας στο πεδίο βολής Ασγάτας στην Καλαβασό. Όπως δήλωσε ο τελών καθήκοντα ΥΠΑΜ Σωκράτης Χάσικος, αφού ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν, «προέχει η υγεία των τραυματιών και μετέπειτα η διερεύνηση του περιστατικού».

Μάχη δίνουν οι γιατροί για να αποκαταστήσουν όσο είναι δυνατό, το ακρωτηριασμένο χέρι του άτυχου εθνοφρουρού. 





Για αρκετές ώρες χθες, γινόταν προσπάθεια από τους γιατρούς προκειμένου να τοποθετήσουν πρόσθετα μέλη στο ακρωτηριασμένο χέρι του 19χρονου.

Πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι σαφώς πιο θετικές από τις αρχικές που ήθελαν η κατάσταση του εθνοφρουρού να κρίνεται έως και κρίσιμη. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει σοβαρή και κυρίως σε ότι αφορά το ακρωτηριασμένο χέρι του 19χρονου.

Μέχρι αργά το βράδυ στο Νοσοκομείο και ο Χάσικος:

Η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να έρθει από το εξωτερικό ειδικός ιατρός λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του εθνοφρουρού, ο οποίος τραυματίστηκε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού όπου νοσηλεύονται, ο εθνοφρουρός και το μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς που τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαίδευσης στο πεδίο βολής Ασγάτας.

"Επειδή η κατάσταση της υγείας του εθνοφρουρού κρίνεται ως πολύ σοβαρή, ο κ. Χάσικος παρέμεινε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μέχρι αργά το βράδυ και, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας και τους θεράποντες ιατρούς, καταβάλλεται προσπάθεια να έρθει εσπευσμένα ιατρός από το εξωτερικό", καταλήγει η ανακοίνωση.