9.4.14

Ρωσικά άρματα μάχης στην Κριμαία, σε κοινή θέα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τον βρετανικό αμυντικό ειδησεογραφικό οργανισμό ΙHS Jane’s, μία ρωσική επιλαρχία αρμάτων μάχης αφίχθη
 στην Κριμαία σηματοδοτώντας την για πρώτη φορά παρουσία οπλικών συστημάτων του τύπου στην περιοχή από την απαρχή της κρίσης.
Η μονάδα που αριθμεί περισσότερα από 30 άρματα μάχης T-72 (στη συνημμένη φωτογραφία απεικονίζεται ένα άρμα μάχης T-72B3 ενώ στο βίντεο άρματα μάχης της αναβαθμισμένης έκδοσης T-72BM που ανήκουν στην 17η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που είναι αναπτυγμένη στη Τσετσενία), παρουσιάστηκε από τις ρωσικές αρχές στους εκπροσώπους των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της άφιξης και εκφόρτωσης της από σιδηροδρομικούς συρμούς πλησίον της μεγάλης ρωσικής αεροπορικής βάσης στο Gvardeyskoe, στις 31 Μαρτίου 2014.

Είναι αυτονόητο, ότι η δημοσιότητα που εσκεμμένα επιτράπηκε και η πρόσβαση στην πληροφορία στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης από τη ρωσική πλευρά, αποσκοπεί στην κοινοποίηση της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, ώστε να δράσει αποτρεπτικά στους σχεδιασμούς των άλλων πλευρών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην κρίση, ή ενδεχομένως, ακόμη και ως… επιταχυντής, υπό την έννοια του πειθαναγκασμού των ενδιαφερομένων να αποδεχθούν, ελλείψει εναλλακτικής οδού, την επιθυμία της Ρωσίας γιαομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας, προς αποφυγή περαιτέρω αναταραχής.
Για τη σιδηροδρομική μεταφορά της συγκεκριμένης μονάδας στην κεντρική Κριμαία, χρησιμοποιήθηκαν δύο στρατιωτικοί συρμοί. Από τη Ρωσία η μονάδα μεταφέρθηκε στη χερσόνησο με τη βοήθεια οχηματαγωγών (RO-RO) από τον τερματικό σταθμό του Kerch. Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις ρωσικές δυνάμεις για τη μεταφορά υλικών και οχημάτων από την έναρξη της επιχείρησης στην Κριμαία στις 27 Φεβρουαρίου.
Μέχρι την ανάπτυξη των αρμάτων μάχης T-72 οι ρωσικές δυνάμεις στην επιχείρηση της Κριμαίας χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα (κατά βάση BTR-80) και ρυμουλκούμενο πυροβολικό των 122 και των 152 χλστ.
Η ανάπτυξη των αρμάτων μάχης που αναμένεται στη συνέχεια να προωθηθούν στα νέα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμάται ότι αποτελεί μέρος του ρωσικού σχεδιασμού για ουσιαστική ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή και μάλιστα με μονάδες που διαθέτουν ισχυρή επιθετική δυνατότητα ώστε να αποτραπεί η Ουκρανία από τυχόν απόπειρα ανακατάληψης, αν και η πιθανότητα είναι ελάχιστη.
Ταυτόχρονα, θα καταστεί δυνατή η απόσυρση και στη συνέχεια ανασυγκρότηση των ρωσικών αεροκίνητων δυνάμεων όπως και των δυνάμεων πεζοναυτών που εκτέλεσαν τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις ώστε να προετοιμαστούν για την ανάληψη νέων αποστολών εφόσον αυτό απαιτηθεί στο μέλλον.
Όμως, η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων δεν περιορίζεται μόνο στη μεταφορά τεθωρακισμένων μονάδων αλλά περιλαμβάνει και την εγκατάσταση στην Κριμαία αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς.
Με βάση οπτικό υλικό που διακινείται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτιμάται ως βέβαια η ανάπτυξη στις 30 Μαρτίου μίας ρωσικής πυροβολαρχίας S-300PMU στην αεροπορική βάση Gvardeyskoe που πλέον αποτελεί και το κύριο κέντρο λογιστικής υποστήριξης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.
Το οπτικό υλικό, που επιτρέπει την αναγνώριση της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης καθώς περιλαμβάνει συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, απεικονίζει οκτώ εκτοξευτές του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300PMU αναπτυγμένους στο βόρειο άκρο της αεροπορικής βάσης, αριθμό οχημάτων διοίκησης, υποστήριξης και κέντρων διεύθυνσης πυρών όπως επίσης ραντάρ των τύπων 30N6E1 Tomb Stone και 5N63S Flap Lid B.
Είναι αυτονόητο, ότι η ανάπτυξη της πυροβολαρχίας αποσκοπεί στην παροχή αντιαεροπορικής προστασίας στην αεροπορική βάση αλλά και τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία από αιφνιδιαστική ουκρανική αεροπορική επίθεση.
Την αντιαεροπορική ομπρέλα συμπληρώνουν τουλάχιστον δύο συστήματα Pantsir-S1 που έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή της αεροπορικής βάσης προσφέροντας εγγύς αντιαεροπορική – αντιβληματική προστασία στην πυροβολαρχία των S-300PMU.
Σύμφωνα πάντα με τον ΙHS Jane’s, η ανάλυση δορυφορικών εικόνων εντόπισε στοιχεία μίας ταξιαρχίας S-300PMU κατά την εκφόρτωση τους στον τερματικό σταθμό Kerch στις 13 Μαρτίου, αλλά δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί αν πρόκειται για την πυροβολαρχία που έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Gvardeyskoe ή άλλη μονάδα που έχει αναπτυχθεί σε άλλη περιοχή της Κριμαίας.
defencepoint