7.4.14

Η Τράπεζα Κύπρου πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο

Mετά την "αλητεία" της ΕΕ να δημεύσει καταθέσεις στην Κύπρο, κυρίως Ρώσων καταθετών ήρθε η ώρα να πληρωθεί και το τίμημα, καθώς η Τράπεζα Κύπρου ουσιαστικά πέρασε σε ρωσικά χέρια.
 
«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε» σημειώνει ρεπορτάζ-ανταπόκριση από τη Λευκωσία της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt .
 
Όπως σημειώνεται, οι κυπριακές τράπεζες «ένα χρόνο μετά την τραπεζική διάσωση παλεύουν ακόμη με μεγάλα προβλήματα». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ το 49% των δανείων της Τράπεζας Κύπρου δεν εξυπηρετούνται. Όπως επισημαίνεται, «δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα για τη διάσωση».
 
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «η αναγκαστική εισφορά στόχευε στην πραγματικότητα να πλήξει κυρίως ρώσους ολιγάρχες με το ‘μαύρο χρήμα’ τους και να εξοικονομήσει χρήματα προερχόμενα από φόρους της ΕΕ. (…) Ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ (σ.σ. στην Τράπεζα Κύπρου) επιβαρύνθηκαν με αναγκαστική εισφορά της τάξης του 47%. Οι καταθέτες έλαβαν γι΄ αυτό νέες μετοχές. Ανεπιθύμητο αποτέλεσμα: οι ολιγάρχες που υπέστησαν απαλλοτρίωση (σ.σ. καταθέσεων) είναι τώρα οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, μερίδια της τράπεζας ύψους έως και 60% βρίσκονται σε ρωσικά χέρια».
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr