3.4.14

Η Ρωσία ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της στο ΝΑΤΟ

Σήμερα, η Ρωσία ανακάλεσε τον ανώτατο στρατιωτικό εκπρόσωπό της στο ΝΑΤΟ για διαβουλεύσεις, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει διευκρινίσεις από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην ανατολική Ευρώπη.

«Δεν θεωρούμε σκόπιμο να συνεχίσουμε τη στρατιωτική συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ όπως συνήθως», είπε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι. «Αποφασίσαμε να καλέσουμε στη Μόσχα τον στρατιωτικό εκπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ για διαβουλεύσεις», πρόσθεσε.
Ο ανώτατος στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ είναι ο στρατηγός Βαλερί Γεβνέβιτς.
Το ΝΑΤΟ διέκοψε τη συνεργασία του με τη Μόσχα με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο οργανισμός αρνείται επίσης ότι έχει παραβιάσει μια συμφωνία με τη Ρωσία επειδή ενισχύει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη και αντιθέτως κατηγορεί τη Μόσχα ότι «παραβιάζει κάθε αρχή και διεθνή δέσμευσή της» με την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας.
Μολονότι ο Λαβρόφ είπε ότι ζητά απαντήσεις από το ΝΑΤΟ για τις δραστηριότητές του στην ανατολική Ευρώπη, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν είπε ότι δεν έχει δεχτεί καμία ερώτηση από τη Μόσχα και χαρακτήρισε τις ρωσικές κατηγορίες για τη δράση του ΝΑΤΟ «προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».
Από το Ταλίν, ο πρεσβευτής της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμάρι θα μετατραπεί σε βάση από την οποία η Συμμαχία θα εποπτεύει αποτελεσματικότερα τον εναέριο χώρο της Βαλτικής. Ο Λάουρι Λέπικ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Postimees είπε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2004.
«Η Εσθονία τόνιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η αποστολή εναέριας αστυνόμευσης της Βαλτικής θα έπρεπε να έχει δύο βάσεις, μία στο Σιαουλιάι της Λιθουανίας και άλλη μία στο Αμάρι της Εσθονίας», είπε ο Λέπικ. «Πολλοί σύμμαχοι προσφέρθηκαν να παράσχουν περισσότερα αεροσκάφη και έτσι καθίσταται εφικτή η λειτουργία της δεύτερης βάσης», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κατασκευή της ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr