11.4.14

Το Ισραήλ εκτόξευσε κατασκοπευτικό δορυφόρο τελευταίας τεχνολογίας [βίντεο]

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ εκτόξευσε με επιτυχία τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Ofek 10. Πρόκειται για δορυφόρο επόμενης γενιάς που θα παρέχει εξαιρετικά στοχευμένη επιτήρηση σε συγκεκριμένες θέσεις - όπως πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
 
«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε το τεράστιο ποιοτικό και τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Moshe Ya'alon κατά την εκτόξευση σε ένα χώρο δοκιμών στο κεντρικό Ισραήλ, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
 
«Η ικανότητά μας να κατορθώνουμε συνεχώς νέα επιτεύγματα, όπως και με αυτήν την εκτόξευση, είναι αυτό που μας επιτρέπει να ζούμε μια παραγωγική και ευημερούσα ζωή. Ευλογημένο να είναι το κράτος μας και ο λαός του».
 
Ο Ofek 10 είναι ο έβδομος ισραηλινός δορυφόρος σήμερα στο Διάστημα, και ο πρώτος που εκτοξεύθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά τον προκάτοχό του, Ofek 9, πριν από τέσσερα χρόνια.
 
Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ως προηγμένης τεχνολογίας είναι ο καινοτόμος τρόπος λειτουργίας του. 
 
Αντί να «σαρώνει» αυτόματα τεράστιες εκτάσεις του εδάφους με τις φωτογραφικές μηχανές του, μπορεί να κάνει στιγμιαία «έξυπνες» εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών θέσεων.
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χειριστές του μπορούν να αλλάξουν την τροχιά του - 330 κιλών - δορυφόρου μεταξύ 400 και 600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης στη διάρκεια της 90λεπτης περιστροφής του γύρω από τον πλανήτη, «ζουμάροντας» ταυτόχρονα για να πάρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης αντικειμένων τόσο μικρό όσο 18 ίντσες στο μήκος!
 
«Ο δορυφόρος έχει εξαιρετική φωτογραφική ικανότητα», δήλωσε ο Ofer Doron, Διευθύνων Σύμβουλος της Διαστημικού Τμήματος της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ισραήλ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη του δορυφόρου. «Είναι σχεδιασμένος για να προσφέρει πολύ ακριβή, υψηλής ποιότητας εικόνα σε όλες τις συνθήκες».
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr