13.4.14

Ερχεται ανάφλεξη: Εξέγερση και στην Μαριούπολη -

Eξέγερση έχουμε και στην Μαριούπολη στη νoτιανατολική Ουκρανία ( αρχαία Ελληνική απoiκία) όπου πριν λίγο ρωσόφωνοι κατέλαβαν κρατικά κτίρια και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθνούς, όπου οι αστυνoμικοί (ρωσόφωνοι και αυτοί) παρέδωσαν αμέσως τον οπλισμό τους και ενώθηκαν με τους εξεγερμένους και τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας που ζητούν στην ένωση με την Ρωσία.

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και το κυριότερο λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Ο πληθυσμός της πλησιάζει τους 500.000 κατοίκους.
Την ίδια στιγμή η ουκρανική Βουλή εξουσιοδότησε το πρόεδρο της χώρας "να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις και να προχωρήσει σε μείζονα αντιτρομοκρατική επιχείρηση". Σε απάντηση η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής τις δυνάμεις της αν και απόλυτα έγκυρες πηγές από την Μόσχα αναφέρουν στο defencenet.gr ότι "H Ρωσία δεν πρόκειται να εμπλακεί αν δεν κινδυνεύσουν με πογκρόμ οι ρωσικής καταγωγής κάτοικοι. Παρακολουθούμε στενά την εξέγερση και ελπίζουμε να μην κάνουν το λάθος αυτοί που έχουν τώρα την εξουσία στο Κϊεβο και προχωρήσουν σε κινήσεις που δεν θα έχουν καθόλου θετική εξέλιξη γι αυτούς"...
Στο μεταξύ στην δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την έφοδο που έκαναν οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας των ρωσόφωνων με στολές παραλλαγής σε αστυνομικό τμήμα στην εξεγερμένη πόλη Κράματορσκ.
Στις εικόνες, οι άνδρες με τα όπλα στο χέρι καταλαμβάνουν το τμήμα μέσα σε λίγα λεπτά, με τις κινήσεις τους να δείχνουν εκαίδευση και επαγγελματισμό. Οι ένοπλοι έριξαν προειδοποιητικές βολές και ανάγκασαν τους αστυνομικούς να παραδοθούν.
Η πόλη Κράματορσκ βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr