11.4.14

Βίντεο: Εξέγερση ρωσόφωνων με συγκρούσεις και στην Οδησσό - Οχυρώνουν τις ακτές της πόλης οι Ουκρανοί

Συγκρούσεις μεταξύ ρωσόφωνων από την μία και δυνάμεων ασφαλείας μαζί με μέλη του νεοναζιστικού κόμματος Σβόμποντα ξέσπασαν στην Οδησσό και φαίνεται ότι πρόκειται για το πρελούδιο ανάλογης κατάστασης με αυτή που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία.
Ρωσόφωνοι διαδηλωτές προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το νέο ουκρανικό Σύνταγμα απαγορεύει την ρωσική γλώσσα (όπως και την ελληνική) όταν δέχθηκαν την επίθεση των αστυνομικών και των νεοναζιστών οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με λοστούς και ρόπαλα.

Και για όποιον θεωρεί ότι "η Ρωσία κείται μακράν" και δεν μπορεί να ενισχύσει τους επαναστάτες της Οδησσού, αν κοιτάξουμε τον χάρτη επάνω θα δούμε ότι ... η Ρωσία "συνορεύει" εμμέσως με την περιφέρεια της Οδησσού (σε κόκκινο) από τα δυτικά!
Η γειτονική "ρωσική" Υπερδνειστερία στα δυτικά της "φιλοξενεί" την ρωσική 14η Στρατιά η οποία είναι σε κατάσταση επιφυλακής ενώ και η - ρωσική πλέον - Κριμαία σίγουρα δεν είναι τόσο μακριά για επέμβαση στην επίσης ιστορικά "ρωσική" Οδησσό, το ιστορικό λιμάνι της τσαρικής Ρωσίας με το τόσο έντονο ελληνικό στοιχείο
Η εσπευσμένη δημιουργία οχυρωματικών έργων στις ακτές της Οδησσού από την ουκρανική συνοριοφυλακή, "τα λέει" όλα.
 
Όπως μετέδωσε  η Υπηρεσία Τύπου της Νότιας περιφερειακής διεύθυνσης συνόρων της Ουκρανίας  "Ενισχύονται οι αμυντικές δυνατοτήτες στις ακτές της Οδησσού".
 
Η διάνοιξη χαρακωμάτων έγινε με αφορμή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών ότι τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζουν αποβίβαση στην περιοχή της Οδησσού και του Χέρσου.
 
«Χθες το βράδυ στη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχαν τεθεί σε ετοιμότητα για φόρτωση οκτώ ρωσικά αποβατικά σκάφη. Το προσωπικό και τα όπλα δεν έχουν φορτωθεί ακόμη και πιθανολογείται ότι θα επιδιώξουν αποβίβαση στις περιοχές της Οδησσού και του Χέρσου», ανέφερε η πηγή.
 
Θα φανεί τις επόμενες ώρες και ημέρες κατά πόσον η εξέγερση στην Οδησσό θα ακολουθήσει τους αποσχιστικούς ρυθμούς της ανατολικής Ουκρανίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr