15.4.14

Ομολογία Ζ.Μπρεζίνσκι: "Οι στρατηγικές κινήσεις του Β.Πούτιν εξουδετέρωσαν τη Δύση στην Ουκρανία"

Ο γνωστός Αμερικανός διπλωμάτης και ινστρούχτορας της νέας τάξης πραγμάτων, πρώην προεδρικός σύμβουλος των ΗΠΑ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι παραδέχεται πώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τυλίξει σε μία κόλλα χαρτί τη Δύση στην υπόθεση της Ουκρανίας και διαβλέπει πώς η ανατολική Ουκρανία θα έχει την τύχη της Κριμαίας.
Με συνέντευξη του στο CNN ο Μπρεζίνσκι υποστήριξε πώς, «βλέπω ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν πριν από λίγες εβδομάδες στην Κριμαία, να γίνονται τώρα στα ανατολικά». Πρόσθεσε πως «η Ρωσία ακολουθεί την ίδια τακτική για να αποσυνδέσει την ανατολική Ουκρανία από την επικράτεια».

«Εάν δεν υπάρξει σύγκρουση με τη Ρωσία, πολλές περιοχές της Ουκρανίας θα ακολουθήσουν το σενάριο της Κριμαίας και η Δύση σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να παρέμβει ενεργά στην υπόθεση», σημείωσε.
Στο σημείο αυτό ακριβώς ο Μπρεζίνσκι παραδέχεται πώς η τακτική του Β. Πούτιν έχει εγκλωβίσει τη Δύση, η οποία ενώ ξεκίνησε την ανάφλεξη στην περιοχή της Ουκρανίας τώρα έχει αναγκαστεί σε στάση παθητική, μη μπορώντας να κάνει το παραμικρό απέναντι στις στρατηγικές κινήσεις της Μόσχας, οι οποίες βέβαια γίνονται με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Μπρεζίνσκι είχε πει πριν από χρόνια ότι το μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι του εικοστού πρώτου αιώνα, που το είχε παρομοιάσει σαν μια πατρίδα σκάκι, θα παιχτεί στην περιοχή της Ευρασίας. Όποιος ελέγχει την περιοχή αυτή, θα ελέγξει και τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Την Ουκρανία, την οποία ο Μπρεζίνσκι θεωρούσε σαν περιοχή κλειδί για την Ευρασία, την είχε αποκαλέσει χαρακτηριστικά «τσάκρα», δηλαδή κομβικό σημείο για τον έλεγχο της Ευρασίας.
Αυτό δείχνει επίσης πώς κυρίως οι ΗΠΑ και ακολούθως η Ε.Ε. θα «παίξουν» το παιχνίδι για τον έλεγχο της Ουκρανίας ή μάλλον για να μην περάσουν οι νοτιοανατολικές περιοχές υπό τον έλεγχο των Ρώσων.
Κι αυτό θα το κάνουν με προβοκάτσιες. Ήδη, οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν πώς ο διευθυντής της CIA πήγε στο Κίεβο και σαφώς η επίσκεψη τους δεν ήταν για… καφεδάκι με τους Νεοναζί της «κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον Μπρεζίνσκι σε περίπτωση αντιπαράθεσης οι Ρώσοι σκοπεύουν να στείλουν στρατεύματα τα οποία είναι τώρα στα σύνορα της Ουκρανίας και η περαιτέρω εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς.
«Αλλά, εάν αποφασίσει (η Ουκρανία) να αντισταθεί, αυτό θα γίνει βήμα προς βήμα, και αν η αντίσταση συνεχισθεί, η Δύση – είτε το θέλει είτε όχι- θα βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης, να τους βοηθήσει», είπε. Δηλαδή, να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία απέναντι στους Ρώσους.
Η Μόσχα όμως είναι ήδη ένα βήμα μπροστά. Δεν πρόκειται να παρέμβει στρατιωτικά στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Δεν έχει άλλωστε λόγο να το κάνει, αφού οι δυνάμεις αυτοάμυνας λειτουργούν πολύ καλά, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας και οι στρατιώτες αυτομολούν από τις μονάδες τους και τάσσονται στο πλευρό των Ρωσόφωνων.
Εξάλλου, για ειδικές επιχειρήσεις υπάρχους και οι Spetsnaz, οι οποίοι μάλλον για εκπαίδευση έχουν την εξουδετέρωση των τύπων της Blackwater.
 defencenet.gr