2.4.14

Μετά τη Χρυσή Αυγή, διεκδικούν και δάφνες επιρροής επί του Γ. Παπανδρέου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Εκεί που μας χρωστάγανε, γυρεύουν και το βόδι.


Μετά από δύο ημέρες (Κυριακή και Δευτέρα) στη διάρκεια των οποίων ο ελληνικός λαός παρακολούθησε έναν απίστευτο κοινοβουλευτικό τραγέλαφο, χθες, πρωταπριλιά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για… απαξίωση της Βουλής και τη Βουλή ότι μετετράπη σε… εργαλειοθήκη των δανειστών.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κυριακής, 30 Μαρτίου, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια απαράδεκτη (από πάσης απόψεως) πρόταση μομφής κατά του υπουργού των Οικονομικών και αμέσως μετά βρήκε μια αφορμή για να αποχωρήσει από την συζήτηση που ο ίδιος (ο ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσε για να κατέβει στην πλατεία, επιστρέφοντας μόνο για την ψηφοφορία – όπου ένωσε για άλλη μια φορά τις ψήφους του με αυτές της Χρυσής Αυγής.

Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείλησε τον πρόεδρο της Βουλής πως αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του, τότε θα κατέθετε πρόταση μομφής κατά του ίδιου του προέδρου.


Αποτελεί επομένως πρωτοφανές θράσος να καταγγέλλεται απαξίωση της Βουλής, όταν το προεδρείο επισήμως απειλείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κάτι που αποτελεί από μόνο του απαξίωση του κοινοβουλίου.

Ακολούθησε η συνεδρίαση της Δευτέρας, 31 Μαρτίου, οπότε και συζητήθηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής.

Και αυτή τη φορά, όμως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε (για ασήμαντη αφορμή, αφού είναι γνωστό ότι αν ομιλητής ευρεθεί στο βήμα δεν επιτρέπεται να διακοπεί για να δοθεί ο λόγος σε άλλον, ο οποίος θα μιλήσει αμέσως μετά) από συζήτηση που ο ίδιος είχε προκαλέσει, επιστρέφοντας και πάλι μόνο για την ψηφοφορία.

Οπότε και πάλι ένωσαν τις ψήφους τους με τη Χρυσή Αυγή – ενώ το ΚΚΕ δεν προσήλθε και από τους ΑΝ.ΕΛ προσήλθαν μόνο δύο βουλευτές, κι’ αυτοί… κατά λάθος!

Και γιατί έγιναν όλα αυτά;

Επειδή, λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της υποβολής της (πρώτης) πρότασης μομφής ήθελε να στρέψει το ενδιαφέρον και να συζητηθεί το θέμα των τραπεζών.

Φυσικά, με τη φασαρία που έγινε, έφαγε η φακή το λάδι και δεν το συγκεκριμένο θέμα ουδόλως συζητήθηκε.

Ένα άλλο επιχείρημα που επαναλήφθηκε άπειρες φορές από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ήταν πως η κυβέρνηση ψευδώς ισχυριζόταν ότι έπρεπε όλα να έχουν ψηφιστεί ως χθες, ημέρα συνεδρίασης Eurogroup και Ecofin στην Αθήνα, διότι κινδύνευε η δόση, επειδή, λέει, η απόφαση για τη δόση δεν επρόκειτο να ληφθεί σ’ αυτή τη συνεδρίαση, αλλά στις 17 Απριλίου, κατά το Euroworking Group.

Είπε ο κ. Τσίπρας, τη Δευτέρα: «Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αφού στήσατε το θεατρικό έργο του «κατεπείγοντος και του προαπαιτούμενου», αφού στήσατε το εκβιαστικό σενάριο «ψηφίστε τα όλα αλλιώς δεν παίρνουμε την δόση», αφού εσείς ανεχτήκατε υπουργούς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να μιλάνε για «προδότες που προβοκάρουν την χώρα για να μην πάρουμε τα λεφτά», ήρθε η αποκάλυψη.
Όχι αύριο. Στις 17 Απριλίου θα εγκριθεί η δόση! Κανένα κατεπείγον, λοιπόν. Όλα ψέματα. Όλα σχεδιασμένα ώστε να μη φανεί η καταστροφή που έκρυβαν οι 800 σελίδες. Όλα σχεδιασμένα ώστε να περάσουν ανώδυνα τα μέτρα βαρβαρότητας».
Έλα, όμως, που και πάλι διαψεύστηκαν, αφού ακριβώς χθες ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις – και επομένως δεν θα ελαμβάνοντο αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, ενώ θα ήταν γελοίο ο υπουργός Οικονομικών αντί να προεδρεύει στα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα να βρίσκεται στη Βουλή για να απολογείται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως τελικά όλα αυτά αποδείχθηκαν «χρήσιμα», διότι κατάφεραν να μειώσουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Αν είναι κάθε φορά να χάνετε δυο-τρεις», ακούστηκε…

Η αλήθεια είναι πως όλα – και τα καλά και τα κακά – έγιναν ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος και απών ήταν από τις βελτιώσεις του πολυνομοσχεδίου και ουδείς φαντάζεται πως προκάλεσε τις τρεις αρνητικές ψήφους.

Ο κάθε ένας από αυτούς που δεν ψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου το έκανε για διαφορετικούς, δικούς του λόγους.

Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «επιτυχία» του να κρατά σταθερά στο πλευρό του τη Χρυσή Αυγή («και βέβαια θα στηρίξουμε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και άλλα τέτοια ωραία που ακούγονται στην αίθουσα), θεωρεί επιτυχία του να… επηρεάζει τον Γιώργο Παπανδρέου, τότε τι να πούμε…

Προφανώς, μωραίνει κύριος…