11.4.14

Από το Πυροσβεστικό Σώμα η αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφαλείας

Από το Πυροσβεστικό Σώμα και με ταχύτατους ρυθμούς, πριν από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή του νέου νόμου για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μια μόλις εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, από την 1.4.2014, οι κεντρικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος άρχισαν να λειτουργούν με τη νέα τους δομή, ενώ με την απόφαση που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Νίκο Δένδια, και απεστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών κατ' εφαρμογή του νέου νόμου.

Σύμφωνα με τη νέα δομή του, το Πυροσβεστικό Σώμα διαρθρώνεται σε δύο κλάδους:
- Τον Κλάδο Υποστήριξης, με επικεφαλής τον υπαρχηγό Υποστήριξης.
- Τον Κλάδο Επιχειρήσεων, του οποίου προΐσταται ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων.
Στον υπαρχηγό Υποστήριξης και στον κλάδο Υποστήριξης ανήκει η εποπτεία του Επιτελείου, το οποίο απαρτίζεται από έξι Διευθύνσεις (Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Ανθρωπίνων Πόρων, Οικονομικών, Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών) και τη Νομική Υπηρεσία, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΠΣ (ΥΓΥΠΣ). Επισημαίνεται ότι στη Διεύθυνση Οικονομικών λειτουργεί, για πρώτη φορά, Τμήμα Κοστολόγησης Επιχειρήσεων. Ο υπαρχηγός Υποστήριξης επικουρείται από τον συντονιστή Υποστήριξης.
Στον υπαρχηγό Επιχειρήσεων υπάγονται: το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων (ΥΕΜΠΣ), η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων (ΥΠΛΩΜ), η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), καθώς και η εποπτεία των 13 Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕΠΥΔ). Ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων επικουρείται από τρεις συντονιστές Επιχειρήσεων.
Με την εφαρμογή του νέου νόμου, το υπουργείο στοχεύει στη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και της ανταπόκρισης του ΠΣ στις ανάγκες των πολιτών.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr