1.4.14

Πούτιν προς Μέρκελ : "Αποσύρω στρατεύματα από την Ουκρανία"


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε στη Μέρκελ ότι διέταξε τη απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε την καγκελάριο ότι διέταξε τη μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και την Υπερδνειστερία», είπε.


Η Ρωσία είχε καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και είχε προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία με σκοπό να παράσχει προστασία στους Ρωσόφωνους που ζουν στην περιοχή. Ωστόσο, ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει διπλωματικές συνομιλίες με στόχο τη εξομάλυνση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ συζήτησαν σχετικά με τις «ευκαιρίες που δημιουργούν οι διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας» στην Ουκρανία, ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. 

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι επιδιώκει οι δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Κιέβου για παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Ο Ρώσος ηγέτης μίλησε για την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων με στόχο την άρση του εξωτερικού αποκλεισμού της Υπερδνειστερίας και την αναζήτηση μιας δίκαιης και διεξοδικής λύσης στην περιοχή αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.



Κέρι - Λαβρόφ ψάχνουν λύση για την κρίση



Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
«(Οι δύο ΥΠΕΞ) συζήτησαν σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ η συνδιάλεξη διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά δεν όρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημείωσε τις πληροφορίες περί αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν «δει» ακόμη μια τέτοια εξέλιξη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, από την πλευρά της επισήμανε ότι «εάν οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγω περί μιας απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων από τις παραμεθόριες περιοχές [της Ρωσίας με την Ουκρανία] αποδειχθούν ακριβείς, αυτό θα αποτελεί ένα καλοδεχούμενο πρώτο βήμα». Σε κάθε περίπτωση «θα ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να επιταχύνει» την απόσυρση αυτή» πρόσθεσε η Ψάκι σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε.
onalert