5.4.14

Αισθητός από την Αττική μέχρι την Κρήτη ο σεισμός 5,6 Ρίχτερ ΝΑ της Υδρας

Αισθητή στην Αττική, στην ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στην Κρήτη έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:08 της Παρασκευής. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, που καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 28 χλμ. νοτιοανατολικά της Ύδρας και 87 χλμ νότια της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος ορίζεται στα 111 χλμ.



Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν 5,5 Ρίχτερ, ενώ 5,6 ήταν η πρώτη ανεπίσημη εκτίμηση του  Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
 
Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τις κατά τόπους αρχές, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μέχρι της 23.42 της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί από την Ύδρα, όπου έγινε και η σχετική επικοινωνία, ζημίες λόγω του σεισμού.


Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πρόκειται για έναν υποθαλάσσιο «σεισμό βάθους» ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο και παρότι ήταν ισχυρός δεν προκάλεσε καταστροφές. 

Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε είναι γνωστό ότι κατά καιρούς δίνει σεισμούς με αυτά τα χαρακτηριστικά. 

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αν και όπως λένε «πάντοτε στην περίπτωση ενός σεισμού θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν τα δυο πρώτα εικοσιτετράωρα για να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις».
tanea