18.2.14

PLAN “B”: Το σχέδιο των ΗΠΑ για χερσαία επέμβαση στη Συρία

Επανέρχονται σταδιακά τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ κατά της Συρίας και του προέδρου Bashar Al Assad όχι όμως με κτύπημα τύπου Ιράκ, με τη χρήση δηλαδή πύραυλων cruise από πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο, αλλά χρησιμοποιώντας το έδαφος της Ιορδανίας ως βάση.
Αυτό αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται δυτικές διπλωματικές πηγές. 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στη Συρία Robert Ford (η πρεσβεία στη Δαμασκό έχει κλείσει από την 1η Μαρτίου του 2013 και τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει η διπλωματική αποστολή της Τσεχίας) ότι υπάρχει ανάγκη «κλιμάκωσης της κατάστασης» στη νότια Συρία, αλλά και του Wendy Sherman γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο «Β» σε περίπτωση που οι συνομιλίες στην Γενεύη  αποτύχουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα Συρο-ιορδανικά σύνορα πρόκειται να γίνουν κύρια πύλη εισόδου στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη  που θα μεταφέρεται στους αντάρτες της Συρίας.
Οι δυτικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και ειδικοί σε θέματα πληροφοριών συναντώνται ή έχουν συναντηθεί (δεν διευκρινίζεται) προκειμένου να εξετάσουν δύο σενάρια σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών στην Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης.
Το πρώτο σενάριο αφορά την αποστολή αμερικανο-βρετανικών χερσαίων δυνάμεωνέτσι ώστε να πολεμήσουν τις ισλαμικές οργανώσεις της Al-Nusra ή Jabhat Al-Nusra αλλά και αυτή της ISIS ή ISIL (Islamic State in Iraq and the Levant) με σκοπό να τις εμποδίσουν να αποκτήσουν ζωτικό χώρο υπό τον έλεγχό τους κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ.  Μόνο μέλη του FSA ή αλλιώς του «”ελεύθερου” συριακού στρατού» θα επιτραπεί να  διατηρήσουν τις θέσεις τους στην Daraa και σε γειτονικές πόλεις.
Το δεύτερο σενάριο αφορά την αμερικανο-βρετανική (κυρίως) επίβλεψη –με τους Γάλλους ως συμπληρωματικούς ή κομπάρσους- εξοπλισμού των «καλών» και «δημοκρατικών» ανταρτών παρέχοντας τον κατάλληλο οπλισμό ώστε να επιτεθούν στις βάσεις του συριακού Στρατού, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα ότι τα υπερσύγχονα και εξελιγμένα όπλα που θα δώσουν στον FSA δεν θα φτάσουν στα χέρια της al-Nursa ή της ISIS. (σ.σ. και μετά ξύπνησαν…)
Μάλιστα τα ξένα δημοσιεύματα της (Middle East Monitor, Rai Alyoum news κ.α.)  αναφέρουν τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama προς τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II για παροχή δανείου ύψους αρκετών δισ.$ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του δεύτερου στην Ουάσιγκτον.
Εάν τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων του Βρετανών και Γάλλων μπουν σε εφαρμογή τότε όλη η νότια Συρία θα μεταβληθεί σε μια βάση του FSA από όπου θα εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος. Στο παιχνίδι πρόκειται να μπει και η Σαουδική Αραβία βέβαια η οποία μόλις πριν από δύο ημέρες ανακοίνωσε την παροχή αντιαεροπορικών πυραύλων (MANPAD) στους αντάρτες.
Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry έχει φυσικά καταστήσει σαφές ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών υπεύθυνο θα είναι, ποιος άλλος,  το καθεστώς της Συρίας, εδραιώνοντας  έτσι περισσότερο την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια «χερσαία» ανατροπή του Assad.
Βέβαια το πλέον πιθανό είναι απλά να τα κάνουν θάλασσα, όπως συνήθως. Το σενάριο αμερικανικών και βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας να μάχονται τους φανατικούς ισλαμιστές, αφήνοντας τον FSA να κτυπά τον Assad χωρίς να αναφέρουν τι θα κάνουν με την  Hezbollah η οποία μάχεται υπέρ του Assad με τη Ρωσία ταυτόχρονα σε μια τέτοια περίπτωση να εξοπλίζει το συριακό Στρατό, και με  το Ισραήλ και το Ιράν  να «επιτηρούν»  την κατάσταση μόνο εφιάλτες δημιουργούν.
Είναι τόσο πολύπλοκο το σενάριο που είναι σχεδόν αδύνατο ΗΠΑ και Βρετανία να κατορθώσουν να διώξουν τον Assad χωρίς να προκληθεί γενική ανάφλεξη στην περιοχή. Και δυστυχώς αυτούς τους πειραματισμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα τους πληρώσουν για άλλη μια φορά οι άμαχοι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr