22.2.14

Διάγγελμα Γιανούκοβιτς: “Πραξικόπημα. Δεν παραιτούμαι”. Σε de facto διχοτόμηση οδηγείται η Ουκρανία. Ουδετερότητα δηλώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την παραίτησή του υπέβαλε το πρωί του Σαββάτου ακόμη ένας σύμμαχος του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο Πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Βολοντίμιρ Ρίμπακ.
- Την ίδια ώρα, στα χέρια της αντιπολίτευσης έχει πέσει το Προεδρικό Μέγαρο στο Κίεβο, που παρέμεινε αφύλαχτο μετά την αποχώρηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
- Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ώστε να εξωθηθεί σε παραίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, και να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Μαϊου.
- Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς παραμένει στην Ουκρανία, αλλά σε κάποιο άλλο σημείο, εκτός Κιέβου.

- Ο Πίτερ Ποροσένκο και ο Ολεκσάντρ Τιχίνοφ έθεσαν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της ουκρανικής Βουλής, με τον πρώτο να αποσύρεται υπέρ του δεύτερου, ο οποίος είναι στενός πολιτικός σύμμαχος της Γιούλια Τιμοσένκο.
- Στην πόλη Χάρκοβο, όπου φέρεται να έχει μεταβεί ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του.
- Η ουκρανική Βουλή εξέλεξε τον Αρσέν Αβάκοφ, προερχόμενο από την αντιπολίτευση, νέο Υπουργό Εσωτερικών.
- Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την απόφαση για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, με τις σχετικές διαδικασίες να επιταχύνονται.
- Οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας ξεσηκώθηκαν κατά της αντιπολίτευσης του Κιέβου, και ψηφίζουν την… προσάρτηση στη Ρωσία. Κήρυξαν αυτοδιοίκητο, με “πρωτεύουσα” το Χάρκοβο.
- Το μεσημέρι, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της, η Γιούλια Τιμοσένκο απελευθερώθηκε.
- Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εγγυάται τη “βελούδινη” μεταβίβαση της εξουσίας στην αντιπολίτευση.
- Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η εκπρόσωπος του Βίκτορ Γιανούκοβιτς διαψεύδει ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σχεδιάζει να υποβάλλει την παραίτησή του.
- Η Stratfor προβλέπει μέσω ανάλυσής της, την οποία ανέβασε στο Twitter, ότι η Ουκρανία οδηγείται σε διχοτόμηση, με τις ανατολικές επαρχίες να επιλέγουν την προσάρτηση στη Ρωσία.
- Από το Χάρκοβο, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς εκφώνησε διάγγελμα, σημειώνοντας τα εξής: “Πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου, αλλά δεν παραιτούμαι. Θα παραμείνω στην Ουκρανία. Δεν παραιτούμαι. Προσπαθώ να προστατεύσω τους πολίτες από συμμορίες κακοποιών. Η σημερινή Βουλή παίρνει παράνομες αποφάσεις, και αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα. Η κατάσταση θυμίζει την άνοδο του Ναζισμού. Δεν πρόκειται για αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, αλλά για φασίστες. Κάποια στελέχη του κόμματός μου απειλήθηκαν, και υποχρεώθηκαν να στηρίξουν την αντιπολίτευση”.
- Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς αποφάσισε να ξεκινήσει περιοδεία στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας, ώστε να ηγηθεί ουσιαστικά του κινήματος διαμελισμού και προσάρτησης στη Ρωσία.
- Με ανακοίνωσή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δηλώνουν ότι θα τηρήσουν ουδετερότητα, και δεν θα παρέμβουν στην πολιτική αντιπαράθεση.
Παρακολουθήστε εδώ live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας
Το χρονικό της Παρασκευής
Πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αργά το βράδυ της Παρασκευής έφυγε από το Κίεβο και ταξίδεψε στο Χάρκοβο, για να παραβρεθεί σε μία διάσκεψη, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως στο Χάρκοβο είναι φυλακισμένη η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αναμένεται να αποφυλακιστεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δηλώνει με μήνυμά του στο Twitter ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μία εύθραυστη στιγμή, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η αντιπολίτευση συμφώνησε και υπέγραψε τη συμφωνία κάτι που είχε προαναγγείλει ο Κλίτσκο μιλώντας στην Bild.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση, Είπα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών (Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ) ότι προσωπικά θα απευθυνθώ στους διαδηλωτές πριν την υπογραφή. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα επιχειρήματα προτού καταλήξουμε στην υπογραφή», είπε χαρακτηριστικά.
Μερίδα διαδηλωτών υποδέχθηκε πάντως με γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πήγαν να τους ενημερώσουν για τη συμφωνία που υπέγραψαν.
Νωρίτερα το πρωί η Προεδρία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι επήλθε συμφωνία  κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.
«Στην Ουκρανία θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ η χώρα θα επιστρέψει στο σύνταγμα του 2004, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ίδιου καθώς και του Γάλλου και του Πολωνού ομολόγου του, του Λοράν Φαμπιούς και του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αφού αυτή υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.
Οι όροι της συμφωνίας επιβεβαιώνονται και σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, αν και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
Εξάλλου οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα.
Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».
«Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.
Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στο σύνταγμα του 2004, βάσει του οποίου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα απολέσει κάποιες από τις εξουσίες του.
Επίσης ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών.
Η αμνηστία αυτή σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Και τα δύο αυτά μέτρα περιλαμβάνονταν στη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία υπεγράφη λίγο νωρίτερα από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμφωνεί και το συμβούλιο των διαδηλωτών
Ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ, δήλωσε σήμερα ότι το συμβούλιο των διαδηλωτών υποστηρίζει το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε νωρίτερα ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.
Όμως θέτει τον όρο ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Την είδηση επιβεβαίωσαν τα ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι έλαβαν την έγκριση του συμβουλίου που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για το προσχέδιο συμφωνίας.
Νέες συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών
 Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησε στα πυρά που δέχθηκαν από διαδηλωτές στην περιοχή ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κτίριο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.
Υπουργείο Εσωτερικών: Οι διαδηλωτές φταίνε για την παραβίαση της εκεχειρίας
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου.
“Τα πυρά συνεχίζονται”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία κατηγορούνται οι διαδηλωτές για παραβίαση της εκεχειρίας.
Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα. Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.
Ταυτόχρονα, συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.
Χάος επικράτησε στην αίθουσα των συνεδριάσεων όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ συνεχίσθηκαν οι διαπληκτισμοί.
Ολονύχτιες διαβουλεύσεις…
Τα βίαια επεισόδια εντάθηκαν χθες, Πέμπτη, στην Ουκρανία, με τους νεκρούς να φθάνουν τουλάχιστον τους 60 στο Κίεβο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ οι προσπάθειες τριών ευρωπαίων υπουργών για να επιτύχουν ένα συμβιβασμό συνεχίσθηκαν όλη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ύψωσε τον τόνο, απειλώντας να υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον “των κυβερνώντων που είναι υπεύθυνοι για βιαιότητες”, ένα μήνυμα που διαβιβάσθηκε από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν απ’ ευθείας στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε να δοθεί τέλος στη βία και “στους παράλογους θανάτους”.
“Οι διαπραγματεύσεις του προέδρου (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς (…) συνεχίζονται”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Κείμενο συμβιβαστικής πρότασης εξετάζουν στις επαφές τους με τον Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολωνίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να συναινεί σε πρόωρες εκλογές εντός του 2014.
“Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές είναι εδώ. Εργαζόμαστε”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μάρτσιν Βοϊτσιεχόφσκι.
Μερικές ώρες νωρίτερα, από το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Λοράν Φαμπιούς είχε γίνει γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις είναι “πολύ δύσκολες” και πως “δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία”.
Ο Φαμπιούς αναχώρησε στη συνέχεια από το Κίεβο για το Πεκίνο λόγω υποχρεώσεων στην Κίνα, ανακοίνωσε το Κε ντ’ Ορσέ. Παραμένει ωστόσο “σε συνεχή σύνδεση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας” στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης.
Οι δύο υπουργοί και ο γερμανός ομόλογός τους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας σε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, την στιγμή που ένα νέο κύμα βίας έπληττε τη χώρα.
“Περισσότεροι από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν (την Πέμπτη). Όλοι σκοτώθηκαν από σφαίρα”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης Σβιατοσλάβ Χανένκο. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν 25 πτώματα μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Ο απολογισμός ανέρχεται σε 75 νεκρούς από την Τρίτη, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας, αυξάνοντας την προηγούμενη καταμέτρηση των 67 θυμάτων.
Το υπουργείο Εσωτερικών είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες, οι οποίοι προστίθενται στους 10 άνδρες που είχαν σκοτωθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες. Στο Λβιβ (δυτική Ουκρανία), τα πτώματα δύο αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν χθες, Πέμπτη, σ’ ένα καμένο στρατώνα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Οπλισμένοι με ράβδους, μπουλόνια, πέτρες από τα λιθόστρωτα, αλλά και βόμβες μολότοφ, εκατοντάδες ριζοσπαστικοί διαδηλωτές, συνήθως φορώντας κουκούλες και κρατώντας ασπίδες, αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής Μπερκούτ, οι οποίες απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, με δακρυγόνα, αλλά και με καλάσνικοφ, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Σε εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης εμφανίζονται άνδρες, που φαίνεται ότι είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένας από τους οποίους ανοίγει πυρ με τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον αδιευκρίνιστου στόχου, στο κέντρο του Κιέβου.
“Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο από ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι στόχευαν στην καρδιά, στον εγκέφαλο ή στην καρωτίδα”, δήλωσε μια γιατρός, η Όλγκα Μπογκομόλετς, μιλώντας στο ιδιωτικό Κανάλι 5.
Αργά το απόγευμα, οι συγκρούσεις είχαν σταματήσει και διαδηλωτές ενίσχυαν τα οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας τροφή, σανίδες, ελαστικά και άδεια μπουκάλια για να γίνουν βόμβες μολότοφ.
Στην εμβληματική πλατεία Μαϊντάν, η οποία έχει γίνει αγνώριστη από τα οδοφράγματα, τις εγκαταστάσεις και τις σκηνές των διαδηλωτών, τα τραγουδια και οι ομιλίες συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα.
“Το χειρότερο σενάριο που φοβόμασταν, δηλαδή το σενάριο ενός εμφυλίου πολέμου, είναι δυστυχώς πολύ πραγματικό”, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
“Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι είναι έτοιμος να διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έτοιμος να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες και να αλλάξει το σύνταγμα ως το καλοκαίρι”, πρόσθεσε χωρίς να κρύψει το σκεπτικισμό του. “Η εμπειρία μας, μας λέει πως οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται απο την ουκρανική κυβέρνηση σπανίως τηρούνται”, υπογράμμισε.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (βίζες) σε ουκρανούς αξιωματούχους και να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία τους.
Συνομιλίες διεξήχθησαν επίσης ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι τρεις “συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν και πως το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει”, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Ενώ οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, η Μόσχα επιμένει προς το παρόν σε μια πολύ αυστηρή θέση, καθώς ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξήγησε πως η χώρα του δεν θα συνεργαστεί παρά μόνο με μια εξουσία που πάνω της “δεν σκουπίζει κανείς τα πόδια του”.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το απόγευμα πως έστειλε τον αντιπρόσωπό του, τον επιτετραμμένο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην διπλωμάτη Βλαντίμιρ Λούκιν έπειτα από αίτημα της ουκρανικής προεδρίας, για να συμμετάσχει σε μια μεσολαβητική προσπάθεια.
Πολλοί ουκρανοί πολιτικοί αξιωματούχοι εκφράσθηκαν επίσης εναντίον του “λουτρού αίματος” των τελευταίων ημερών, όπως ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα των Περιφερειών. Δώδεκα βουλευτές τον μιμήθηκαν χθες το βράδυ και ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το σχηματισμό του προέδρου.
Το κοινοβούλιο, που για πρώτη φορά κατάφερε να σχηματίσει μια πλειοψηφία εναντίον του Γιανουκόβιτς, ψήφισε χθες το βράδυ μια απόφαση με την οποία αναθεωρεί τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την προηγουμένη από τις ειδικές υπηρεσίες και διατάσσει την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες.
“Ο άμεσος παραμερισμός του Γιανουκόβιτς και οι διώξεις εναντίον του για μαζικούς φόνους αμάχων πρέπει να είναι η μοναδική απαίτηση του λαού, της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας”, τόνισε από την πλευρά της η φυλακισμένη αντιπολιτευόμενη πολιτικός Γιούλια Τιμοσένκο, σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του κόμματός της.
 Το χρονικό της Πέμπτης
Μερικές μόλις ώρες φαίνεται ότι κράτησε η εκεχειρία στην Ουκρανία. Μετά τη χθεσινή συμφωνία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για ανακωχή, την οποία ωστόσο δεν αποδέχτηκαν τα πιο ακραία στοιχεία των διαδηλωτών, από το πρωί της Πέμπτης σημειώνονται και πάλι επεισόδια.
Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να λάβουν θέσεις μάχης απέναντί τους.
Σύμφωνα με το Reuters, φωτογράφος είδε 21 πτώματα σκεπασμένα με κουβέρτες, στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.
Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνον σήμερα από σφαίρες στο Κίεβο, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σβιάτοσλαβ Χανένκο, στέλεχος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης.
«Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν», όλοι «από σφαίρες», δήλωσε ο Χανένκο.
Στο μεταξύ μασκοφόροι ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται σε δημόσια κτίρια και πυροβολούν στο… ψαχνό.
- Δημοσιογράφοι λένε πως στους τοίχους και τα παράθυρα του ξενοδοχείου που δεσπόζει στην πλατεία υπάρχουν τρύπες από σφαίρες. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για χρήση πραγματικών σφαιρών.
- Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί στο Κίεβο είναι τουλάχιστον 25. Το πρωί, πυροβολισμοί με πραγματικές σφαίρες ρίχτηκαν από τον κλοιό της αστυνομίας και από τις στέγες των πολυκατοικιών που περιβάλλουν την Μαϊντάν. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι νεκροί σήμερα ανέρχονται σε 7, εκ των οποίων οι δύο είναι αστυνομικοί. Από την προεδρία ανακοινώθηκε πως δεκάδες αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί. Συνολικά οι νεκροί από την Τρίτη στο Κίεβο είναι τουλάχιστον 53, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο — τουλάχιστον 51, σύμφωνα με το Reuters    .
- Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τους κατοίκους του Κιέβου να μην βγουν από τα σπίτια τους και να μην μεταβούν στο κέντρο της πόλης. “Αυτή τη στιγμή, είναι καλύτερα να περιοριστούν οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα και οι πολίτες να μην βγαίνουν στο δρόμο. Υπάρχουν άνθρωποι οπλισμένοι με επιθετικές διαθέσεις στους δρόμους του Κιέβου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
- Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να διαμαρτυρηθεί κατά “του λουτρού αίματος και της αδελφοκτόνας σύγκρουσης”.
“Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ’ αυτή την αρχή”, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βολόντιμιρ Μακαϊένκο προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.
 - Οι αρχές της Ουκρανίας παραδέχτηκαν ότι 67 αστυνομικοί έχουν… συλληφθεί από τους διαδηλωτές.
- Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση των αρχών το απόγευμα, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 75.
- Οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Γιανούκοβιτς.
- Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε υπέρ της απόσυρσης των δυνάμεων ασφαλείας από την Πλατεία Ανεξαρτησίας.
Πιέσεις Μέρκελ σε Γιανουκόβιτς
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να αποδεχθεί την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας και άλλων εταίρων να υποστηρίξουν τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την αντιπολίτευση.
Η καγκελάριος Μέρκελ «κάλεσε εντόνως» τον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΕ η οποία προσφέρθηκε «να υποστηρίξει τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της. Η καγκελάριος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας και να εφαρμόσουν τη συμφωνημένη εκεχειρία, ενώ τόνισε πως κάθε «ελιγμός για να κερδηθεί χρόνος θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση περαιτέρω και εμπεριέχει απρόβλεπτους κινδύνους», καθώς στο Κίεβο σήμερα συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις. Νωρίτερα, ένας απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς.
Η καγκελάριος «καταδίκασε σθεναρά την πρόσφατη κλιμάκωση» της βίας. «Μόνον οι συζητήσεις που θα έχουν σαφή και γρήγορα αποτελέσματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης (εθνικής ενότητας) και μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος προσφέρουν μια πιθανότητα για μια βιώσιμη διευθέτηση της κρίσης», ανέφερε.
Για να εντείνουν την πίεση στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να εξετάσουν ένα σχέδιο απόφασης που καλεί για την επιβολή κυρώσεων.
Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν τα πρόσωπα που ευθύνονται για τα αιματηρά επεισόδια, ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και υλικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή κινητοποιήσεων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της απόφασης του συμβουλίου των υπουργών το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Διπλωμάτες επισήμαιναν ωστόσο ότι το κείμενο αυτό υπόκειται σε αναθεωρήσεις και ότι την οριστική απόφαση θα τη λάβουν οι ΥΠΕΞ.
Το συμβούλιο θέλει να ενημερωθεί από τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας οι οποίοι θα αναφέρουν σε αυτό τα αποτελέσματα των επαφών τους στην Ουκρανία σήμερα, περιλαμβανομένης και της συνάντησής τους με τον Γιανουκόβιτς.
«Υπό το φως της επιδεινούμενης κατάστασης, η ΕΕ αποφάσισε να λάβει κατεπειγόντως στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία και τη χρήση υπέρμετρης βίας».
Το μήνυμα του Λευκού Οίκου στον Γιανουκόβιτς
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί από τον πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, και τις δεκάδες νέους θανάτους που αναφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα πλάνα (στα οποία απεικονίζονται) ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Ακόμη η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ οι αρχές του δήμου του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών από προχθές Τρίτη ανήλθε σε 67.
Σύμφωνα με τον δήμο του Κιέβου, «67 πτώματα βρίσκονται ήδη στην ιατροδικαστική υπηρεσία». Ο δήμος διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για διαδηλωτές οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη.
Ορισμένες πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο νωρίτερα για «πάνω από 60 νεκρούς» στα επεισόδια που σημειώθηκαν μόνον σήμερα.

Το χρονικό της Τετάρτης
Τρόπους για να βγει από το… χάος η Ουκρανία αναζητά η κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ανακοινώνει το βράδυ της Τετάρτης πως ήρθε σε συμφωνία για “εκεχειρία” με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον για την ώρα “παγώνει” το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που σχεδίαζε η κυβέρνηση, στο οποίο θα είχε ρόλο και ο στρατός.
Πλέον, οι ηγέτες της Ουκρανίας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να δώσουν ειρηνική λύση στο πρόβλημα, που έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει βυθίσει στο χάος το Κίεβο και έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να δαιχωρίσουν τη θέση τους από ακραία στοιχεία, που σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται για την έξαρση της βίας.
Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 25, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 241, και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματίες είναι χιλιάδες.
Το μεσημέρι, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαπολύσει αντιτρομοκρατική εκστρατεία στο εσωτερικό της χώρας.
Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως η κυβέρνηση, με στόχο να επιβάλλει την τάξη ετοιμάζεται να βγάλει άρματα μάχης στους δρόμους.
Μία ακόμη έκτακτη είδηση που προκαλεί έκπληξη είναι η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας να διώξει από τη θέση του τον Αρχηγό του στρατού και να τον αντικαταστήσει με τον Αρχηγό του ναυτικού.
Κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο – Επαφή Μέρκελ με Πούτιν – Ανακοίνωση Ομπάμα
Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο, με την ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ να προειδοποιούν με κυρώσεις την Ουκρανία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε απόψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο συμφώνησαν να «κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των συνομιλιών με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.
Το χρονικό της Τρίτης
Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές συγκρούσεις των αστυνομικών δυνάμεων με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου ξεπερνά πλέον τους 18 σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές από το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο εκτιμώμενος αριθμός των τραυματιών είναι μεγαλύτερος από 1.000 άτομα, ένα νούμερο που είναι διπλά μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την αντιπολίτευση η καθηγήτρια ιατρικής Όλγα Μπογκομόλετς που χαρακτήρισε “σοκαριστικό” τον ρυθμό με τον οποίο φτάνουν στα νοσοκομεία οι τραυματίες.
Μεταξύ των νεκρών είναι επτά αστυνομικοί, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έντεκα είναι οι νεκροί στις τάξεις των διαδηλωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Οι ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα, αναφέρει ότι ο αριθμός των τραυματιών δεν ξεπερνά τους 500 εκ των οποίων 300 είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Το πρωί οι συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκε μεγάλη ένταση στην πλατεία Ανεξαρτησίας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Ωστόσο, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι απόψε το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές.
Νέα επιχείρηση της αστυνομίας αναμένεται στο καμπ των διαδηλωτών τις επόμενες ώρες, ενώ έχει υπάρξει προειδοποίηση να απομακρυνθούν από το σημείο οι γυναίκες και τα παιδιά.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση έξω από το κοινοβούλιο
Τις πληροφορίες για τους νεκρούς διαδηλωτές έδωσε στους δημοσιογράφους ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.
«Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Χτυπήθηκαν από σφαίρες», δήλωσε ο Μούσι.
Την πληροφορία για τους νεκρούς επιβεβαίωσε και μια βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Μπατκιβτσίνα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι.
Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ανέφερε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Οι τρεις σοροί των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν (εξαιτίας των τραυμάτων τους)».
Εξάλλου τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.
Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου.
Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.
Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.
Νωρίτερα σήμερα η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.
Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάλεσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να εκκενώσουν ένα κτίριό του που έχουν καταλάβει.
Αυτές είναι οι πρώτες συγκρούσεις που σημειώνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα από το τέλος του Ιανουαρίου, οπότε τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα αναμένεται να εξετάσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.
Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία», επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
http://ysterografa.gr/