4.2.14

Έτσι θα κάνει την περίφημη «διαπραγμάτευση» ο ΣΥΡΙΖΑ; Βρίζοντας όποιον βρει μπροστά του;

04/02/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Υποτίθεται πως ένα από τα «όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ – ίσως το πιο πολυδιαφημισμένο – είναι πως θα επιδοθεί σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία θα έχει ευτυχή έκβαση, επειδή εκεί στην Κουμουνδούρου είναι καλύτεροι διαπραγματευτές.

Αν κρίνουμε από τη σπασμωδική συμπεριφορά τους της τελευταίας περιόδου, το επιχείρημα έχει καταρριφθεί και το όπλο είναι άσφαιρο.

Το όνομα της Γερμανίδας καγκελαρίου έχει εξελιχθεί στην υπέρτατη ύβρη.

Όταν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να βρίσουν κάποιον, τον αποκαλούν «μερκελιστή».

Είναι αυτό προάγγελος επιτυχούς διαπραγμάτευσης με το βασικό πρόσωπο με το οποίο θα κληθούν να διαπραγματευτούν;


Δεν τολμάει κανείς να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη και τον απειλούν, τον ειρωνεύονται  ή του επιτίθενται όλοι μαζί με σκαιό τρόπο.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, κατά την συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ρεν, ο κ. Τσίπρας τον ειρωνεύτηκε/απείλησε με την γνωστή φράση «Καλό Κουράγιο»!

Προφανώς το έκανε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά οπωσδήποτε δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση.

Διότι στη διαπραγμάτευση δεν φθάνεις στην απειλή με το καλημέρα σας.

Στις 10 Ιανουαρίου 2014, κατά την εμφάνιση του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Σταϊνμάγερ στην Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, ο Γερμανός άκουσε τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει πως «οι μεταρρυθμίσεις σας μυρίζουν αίμα».

Οπότε, τι διαπραγμάτευση να κάνεις με έναν αιμοσταγή δολοφόνο;

Σε άρθρο του (στις 17 Ιανουαρίου) στην ηλεκτρονική έκδοση του γαλλικού «Μοντ», ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε την κ. Μέρκελ «υπνοβάτη της λιτότητας», κατηγορώντας τη ως εκβιάστρια και προβαίνοντας σε ειρωνικό σχόλιο για το ατύχημα που η καγκελάριος είχε στο σκι.

Οπότε, πώς θα κληθεί να διαπραγματευτεί επιτυχώς με έναν υπονοβάτη που μάλιστα εκβιάζει;

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας πρόσφατα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση Σουλτς, σύμφωνα με την οποία «οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τους 28 πρωθυπουργούς».

Τι ήταν να το πει ο άνθρωπος;

Τι ήταν να πει τη γνώμη του;

Έκτοτε δέχεται διαρκείς επιθέσεις.

«Μερκελιστή» στον ανεβάζουν, «μερκελιστή» τον κατεβάζουν.

«Ο κ. Σουλτς δρα ως αν να είναι υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών και της Καγκελαρίου Άγκελας Μερκελ», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε:
«Είναι ο κ. Σουλτς υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών ή της κυρίας Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών;», ρώτησε ο «μέγας λογοκριτής».
Επομένως, πάει και ο Σουλτς – ο οποίος κατακεραυνώθηκε και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου.

«Πώς γίνεται να είστε ταυτόχρονα εκλεκτός της σοσιαλιστικής αριστεράς, αλλά και του CDU και της κυρίας Μέρκελ; Αυτή η δύσκολη ισορροπία που θυμίζει σχοινοβασία ακροβάτη, δεν σας προκαλεί ζάλη;», ρωτήθηκε ο Σουλτς, που πάντως κράτησε την ψυχραιμία του.
Τελευταίο «θύμα» της λογοκρισίας αλά ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον έλεγχο της τρόικας, Ότμαρ Κάρας.
Δεν πρόλαβε ο άνθρωπος να πει τη γνώμη του και δέχθηκε ομαδικά πυρά:
«Να ζητήσει συγγνώμη» (επειδή ο Κάρας είπε πως ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο, αν και επίμονα ερωτήθηκε, δεν έκανε καμιά πρόταση).
Οπότε, τι συκοφάντη τον αποκάλεσαν, τι εκπρόσωπο του κόμματος της κ. Μέρκελ (δηλαδή «μερκελιστή»), τι «πολιτικό φίλο του Σαμαρά» - άλλη… ύβρις κι’ αυτή – δεν λέγεται.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κάρας επιδόθηκε σε «ανυπόστατους, ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» και επιδόθηκε σε «χοντροκομμένη και ψευδή επίθεση» κατά του κ. Τσίπρα, επειδή είναι «ομοϊδεάτης της Μέρκελ και του Σαμαρά».
Πάει και ο Κάρας. Αν περιμέναμε να βάλει λίγο νερό στο κρασί του, κινδυνεύουμε να το ξεχάσουμε – ας ελπίσουμε πως όχι.
Και να σκεφθεί κανείς ότι ο κ. Τσίπρας είχε κάνει σημαία του την περίφημη επιτροπή ελέγχου του ευρωκοινοβουλίου – ενώ από την αρχή φαινόταν προς τα πού θα κατευθυνθούν, αφού η έρευνά τους περιορίστηκε στο θέμα της λογοδοσίας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης – θέμα για το οποίο δεν χρειαζόταν να κάνουν καμιά έρευνα, αφού στον μηχανισμό μετέχει εξωευρωπαϊκός θεσμός (το ΔΝΤ) που λογοδοτεί μόνο στο καταστατικό του.
Στις 7 Δεκεμβρίου 2013, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας κούνησε το δάχτυλο στον πρωθυπουργό και του είπε:
«Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ξεκινήσει διαδικασία δημοσίων ακροάσεων -κάτι σαν μίνι εξεταστική επιτροπή, δηλαδή- για τα έργα και τις ημέρες της Τρόικας στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες με τα Μνημόνια. Εσείς δεν τολμήσατε ούτε να σκεφτείτε όταν σας προτείναμε να το κάνουμε εδώ. Μάλιστα έχει στείλει και ερωτηματολόγιο στον Πρωθυπουργό και θα απαντήσει. Θα ήμασταν περίεργοι να δούμε τι θα τους απαντήσετε».
Μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, έτρεξε ο κ. Τσίπρας να τους συναντήσει στο Στρασβούργο και να τους παραδώσει «μαύρη βίβλο».
Ούτε εδώ αποδείχθηκε καλός διαπραγματευτής.
Αν και δήλωσε πως «τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά ώστε να εξηγηθεί γιατί έγιναν οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι' αυτές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει», δυο μέρες μετά, έγινε γνωστό το προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής, που προοιωνιζόταν τη στάση της: Έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν λύση ανάγκης και το συνολικό αποτέλεσμα υπήρξε θετικό, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της τρόικας θα ήσαν πολύ χειρότερες.
Και επιπλέον, δεν εισακούστηκε το αίτημά του για επέκταση της διάρκειας και διεύρυνση της εντολής της επιτροπής.
Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί διαμαρτύρονται τώρα για τις δηλώσεις Κάρας.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά «βασικά ήλθαμε για να ακούσουμε».
Κι’ όταν ανακοινώθηκε η αναβολή της επίσκεψής του (διότι συνέπιπτε με την 8η Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ), εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν τον κόσμο στο ποδάρι, φώναζαν πως για να γίνει η «φιέστα» απομάκρυναν τους ελεγκτές και κατήγγειλαν… συνωμοσία Σαμαρά – Σουλτς!
Έτσι, πληροφορηθήκαμε ότι «πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου».

Στις 15 Ιανουαρίου, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε πολλές φορές την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και «τις διαπιστώσεις του για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στην πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα», για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «ακόμη και σήμερα κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για να σταματήσει αυτή η πολιτική».

Στις 21 Ιανουαρίου, σε σχόλιό του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Είναι κατανοητό τώρα γιατί ο κ. Σαμαράς επέλεξε να ματαιώσει την έλευση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, για να μην χαλάσει την φιέστα αυτοπροβολής του στην έναρξη της Προεδρίας, αντί να αξιοποιήσει αυτή την έκθεση προς όφελος της κοινωνίας, μένοντας σταθερά υποτακτικός στο δρόμο του μερκελισμού».

Και όταν, στις 29 Ιανουαρίου, ήλθε επιτέλους η επιτροπή στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «τρέμει το φως», «προσπαθεί να περάσει από την Ελλάδα τράνζιτ και εν κρυπτώ τους δύο συνεισηγητές της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας και Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση του ρόλου και της λειτουργίας της τρόικας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες και βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα» και καθώς «δεν μπορούσε να αποφύγει την παρουσία τους στην ελληνική Βουλή, γι' αυτό, την υποβάθμισε».

Την ίδια μέρα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει:
«Το Ευρωκοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός θεσμός έκανε το βήμα που η Ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη φυσικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας»!
Και επίσης:
«Το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση».
Αυτά, το πρωί της 29ης Ιανουαρίου.

Διότι το απόγευμα, όταν ο Κάρας τόλμησε να πει τη γνώμη του, έγινε αμέσως «μερκελιστής» και καθυβρίστηκε με σταλινικό τρόπο.

Υ.Γ1. Έτσι θα κάνουν την περίφημη «διαπραγμάτευση» εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Βρίζοντας όποιον βρουν μπροστά τους;

Υ.Γ2. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ο καθηγητής Ανδρέας Νικολόπουλος έχει ένα εξαιρετικό μεταπτυχιακό για τη Διαπραγμάτευση. Μήπως να καταφύγουν στα φώτα του;

Υ.Γ3. Μόνο «τράνζιτ» και «εν κρυπτώ» δεν πέρασαν από την Ελλάδα οι ευρωβουλευτές. Μίλησαν με ένα σωρό κόσμο, πήγαν στη Βουλή και τελικά έδωσαν και κοτζάμ συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα – και μάλιστα διαφωνώντας δημοσίως!