21.2.14

Πανηγυρίζουν στην ΕΕ για την συμφωνία στην Ουκρανία

"Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά"...
Α/Αλ.
Στην Ουκρανία θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ η χώρα θα επιστρέψει στο σύνταγμα του 2004, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.


Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ίδιου καθώς και του γάλλου και του πολωνού ομολόγου του, του Λοράν Φαμπιούς και του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αφού αυτή υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.

Οι όροι της συμφωνίας επιβεβαιώνονται και σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, αν και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Εξάλλου οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».

«Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.
 defencenet.gr