17.2.14

Συγκεντρώσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατά της σφράγισης των πολυϊατρείων

Efenpress: Άσχετα με το "μπάχαλο" που έχει γίνει, οι γιατροί θα πρέπει να αποφασίσουν: ή θα είναι ΜΟΝΟ του ΕΟΠΥΥ ή θα έχουν τα δικά τους ιατρεία.Δεν είναι δυνατόν να "αλιεύουν" το πρωΐ ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ και να τους στέλνουν στα ΙΧ ιατρεία τους το απόγευμα.
Γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από τα κατά τόπους πολυϊατρεία του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κτήρια, τα οποία σφραγίζονται σήμερα και για έναν μήνα προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Υπό περιφρούρηση βρίσκονται, μεταξύ άλλων, μονάδες του ΕΟΠΥΥ στον Άγιο Δημήτριο, στην Καλλιθέα, στη Νίκαια, αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η διορία που έχει δώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραδοθούν τα κτήρια, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για το ΠΕΔΥ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου, που βρίσκονται από νωρίς το πρωί έξω από το πολυϊατρείο, καταγγέλλουν πως η εντολή παραχώρησης του κτηρίου είναι παράνομη.

  Δήλωση του διευθυντή του ΕΟΠΥΥ Δάφνης στο naftemporiki.gr «Δεν προτιθέμεθα να παραδώσουμε τη μονάδα γιατί είναι παράνομο. Δεν έχει βγει το ΦΕΚ. Αύριο που θα βγει το ΦΕΚ θα το ξανασυζητήσουμε», δήλωσε στο naftemporiki.gr ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγ. Δημητρίου, Μανώλης Παπαδακάκης. Από την πλευρά του ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας επισήμανε πως δεν εγγυάται κανείς ότι τα ιατρεία θα κλείσουν μόνο για έναν μήνα. Τόνισε ακόμη ότι μετά το νέο καθεστώς δεν είναι σαφές εάν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν ως έχουν σε κάθε δήμο και εάν οι ασθενείς θα συνεχίσουν να επισκέπτονται, όπως επισκέπτονταν, τους γιατρούς χωρίς να πληρώνουν τις επισκέψεις.

Δήλωση του γιατρού στον ΕΟΠΥΥ Δάφνης Γ. Βήχα «Αυτό που υπάρχει ως ανησυχία σε όλους εμάς τους γιατρούς είναι ότι οι ασθενείς από τη διαθεσιμότητα και μετά, με την εφαρμογή του νέου νόμου, θα αναγκάζονται δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τελειώνοντας το πλαφόν των επισκέψεων να πληρώνουν τα 10ευρα για να έχουν την ιατρική επίσκεψη, τη συνταγογράφηση ή όποια κλινική εξέταση», είπε. Ο κ. Βήχας ζήτησε ακόμη να διευκρινιστεί εάν με το νέο νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ανασφάλιστοι θα έχουν την πρόσβαση ως ασφαλισμένοι πια, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν. Για το ζήτημα του κλεισίματος των πολυϊατρείων το ΠΑΜΕ οργανώνει αύριο Τρίτη στις 18:00 συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Αδ. Γεωργιάδης: Όποιος δεν παραδίδει, έχει και την ευθύνη Μιλώντας νωρίτερα στο Mega o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας πως αυτός που δεν παραδίδει, αναλαμβάνει και την ευθύνη για τυχόν απώλειες ή καταστροφές. «Κάθε καταστροφή και του 1 ευρώ θα καταλογιστεί σε αυτούς που δεν παρέδωσαν. Όποιος θέλει να κάνει κατάληψη σε δημόσια περιουσία θα αναλάβει και την ευθύνη», είπε. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το ΦΕΚ για το κλείσιμο των πολυιατρείων θα βγει σήμερα και εκτίμησε ότι θα παραδοθεί το 99% των κτηρίων.
naftemporiki.gr