6.2.14

ΔΝΤ προς Ευρώπη: "Μειώστε το ελληνικό χρέος"


Ο Τζέρι Ράις , λέει στους Ευρωπαίους ότι έχουν δεσμευτεί για την ελάφρυνση του χρέους - "Έγιναν τεχνικές συζητήσεις", στη μυστική συνάντηση του Eurogroup - "Σύντομα" επιστρέφει η τρόικα.
Σύντομα μεν, αλλά άγνωστο...πότε ακριβώς, θα επιστρέψει η τρόικα και ο Πολ Τόμσεν στην Αθήνα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διαμηνύοντας παράλληλα στους ευρωπαίους ότι έχουν δεσμευτεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Εργαζόμαστε αδιάκοπα με τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ γι' αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ράις.
ΔΝΤ: Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους
Ερωτηθείς για θα υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με το Ελληνικό χρέος, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Τζέρι Ράις , υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ότι έχουν συμφωνήσει να προβούν σε ελάφρυνση «εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων...». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τονίζει τους στόχους του χρέους για 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Συμπλήρωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. «Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για το εαν το ΔΝΤ έχει παύσει πλέον να θεωρείται απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ράις απάντησε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις απόψεις του Ταμείου αλλά πρόσθεσε: «Η κατάσταση εξελίσσεται και θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα».
Η «μυστική συνάντηση» του Eurogroup
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο και τους μετέχοντες της «μυστικής συνάντησης» των Βρυξελλών μετά το πέρας του Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου εν απουσία του κ., Στουρνάρα, ο Τζέρι Ράις ειπε ότι «έγιναν τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου και όσων συγκροτούν την τρόικα» σχολιάζοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν είναι αφύσικο. 
Για το χρηματοδοτικό κενό και για τις ενστάσεις του ΤΧΣ στο ζήτημα 
ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρέπεμψε στις συνομιλίες που θα έχει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα.
thetoc.gr