21.2.14

Η Ρωσία «παγώνει» την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Αναστέλλει τη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία η Ρωσία, εξαιτίας των σημερινών εντάσεων, και αναμένει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση για να επανεξετάσει το θέμα, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Bloomberg ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, σχολιάζοντας την έκθεση του Ιρλανδικού Χρηματιστηρίου σχετικά με την άρνηση της Ουκρανίας να πουλήσει διετή ευρωομόλογα αξίας 2 δισ. δολαρίων.

Η Ρωσία επρόκειτο να αγοράσει ομόλογα του ήδη εγκεκριμένου πακέτου βοήθειας των 15 δισ. δολαρίων.
«Είχαμε προγραμματίσει να δώσουμε άλλη μια δόση. Ωστόσο η σημερινή κατάσταση δημιουργεί πολλά ερωτήματα, όπως πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και πώς θα μας επιστραφούν», δήλωσε ο Σιλουάνοφ και πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ήταν ανάλογες με αυτές της πρώτης, δηλαδή διετές δάνειο με ετήσιο επιτόκιο 5%.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με τη σκοπιμότητα των παρεμβάσεων που στόχο έχουν τη στήριξη του εθνικού νομίσματος εν μέσω πολιτικής αστάθειας. «Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας είναι τώρα σε θέση να καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος, όμως η ζήτηση για ξένο νόμισμα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια χρυσού και συναλλαγματικών αποθεμάτων, γεγονός που δεν θα αποτρέψει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος».
Πηγή: ITAR-TASS
Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ