19.2.14

Μπρα ντε φερ Μόσχας με ΗΠΑ-Ε.Ε.


Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για την σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη με αφετηρία την Ουκρανία.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς επέλεξε να μην υπογράψει μία συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες τότε κατηγορήσαν την Μόσχα ότι επηρέασε την απόφαση και απείλησε τον Ουκρανό πρόεδρο με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου εν μέσω των πολικών θερμοκρασιών στη χώρα. 

Μετά από περίπου τρεις μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η Ρωσία στηρίζει σθεναρά τον πρόεδρο Γιανούβιτς και τον καλεί να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ τους κατηγορεί ότι επιχειρούν πραξικόπημα με τις υποδείξεις της Δύσης. Από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της αντιπολίτευσης και καλούν τον Ουκρανό πρόεδρο να σταματήσει εδώ και τώρα τις βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 25 άτομα.

Χθες μόλις έγινε γνωστό το αδιέξοδο των συνομιλιών του προέδρου με την αντιπολίτευση ξεκίνησε το πιο αιματηρό κύμα βίας που έχει δει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ήδη οι Βρυξέλλες κινούνται για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα δείξουν πως η Ε.Ε. δεν αστειεύεται όταν ζητά από την Ουκρανία να επιστρέψει στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου.

Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος ζητά από την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει την αστυνομία, να κάνει έκκληση για ειρήνη και να ξεκινήσει συζητήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Και η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος όσων ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλεί την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να μην παίζουν με την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Δύση επιδιώκει να ενσωματώσει στη σφαίρα επιρροής της την Ουκρανία και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει μία τέτοια ενέργεια κοντά στα σύνορα της.

Στις αρχές του μήνα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Γκλάζιεφ είπε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στους «αντάρτες» της αντιπολίτευσης και προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να παρέμβει προκειμένου να διατηρήσει την ασφάλεια της Ουκρανίας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι παραβιάζεται η συνθήκη του 1994 με βάση την οποία Μόσχα και Ουάσινγκτον εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας η οποία παρέδωσε το πυρηνικό οπλοστάσιο της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λάβρο έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να μην ανακατεύεται σε αυτή την κρίση και να αφήσει στον λαό της Ουκρανίας να λύσει χωρίς παρεμβάσεις τα προβλήματα του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε τηλεφωνικά στη διάρκεια της νύχτας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο το Κρεμλίνο δεν έδωσε καμία ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν. 
real