7.2.14

ΗΠΑ: Επίθεση ελεύθερων σκοπευτών σε υποσταθμό ενέργειας

Ένα σοβαρότατο περιστατικό τρομοκρατικής δράσης στις ΗΠΑ έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με άρθροτης Rebecca Smith, ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο (16/4)  επίθεση σε υποσταθμό ενέργειας στο Silicon Valley της Kαλιφόρνια.
 Οι δράστες κατάφεραν εντός 19 λεπτών να θέσουν εκτός λειτουργίας 17 μετασχηματιστές, διαφεύγοντας κατόπιν με ευκολία εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι. Σύμφωνα με τον -τότε- πρόεδρο της Ομοσπονδιακής επιτροπής διαχείρισης ενέργειας (Federal Energy Regulatory Commission - FERC) Jon Wellinghoff, “πρόκειται για το σημαντικότερο περιστατικό εσωτερικής τρομοκρατίας σχετικό με το ενεργειακό δίκτυο των ΗΠΑ, που έχει ποτέ καταγραφεί.” Αξίζει να σημειωθεί πως το  περιστατικό, δεν δημοσιοποιήθηκε, προφανώς κατόπιν άνωθεν παρέμβασης , ενώ ο υποσταθμός της εταιρίας PG&E παρέμεινε κλειστός για περίπου ένα μήνα.
Υποσταθμοί σαν τον συγκεκριμένο είναι κρίσιμης σημασίας για την σταθερότητα του δικτύου και έστω και προσωρινή παύση της λειτουργίας τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικά μπλακ-άουτ.

Η σοβαρότητα της επίθεσης παρακίνησε την FERC να αναζητήσει την γνώμη ειδικών από το Κέντρο Πολέμου Επιφανείας του US Νany, που εδρεύει στο Dahlgren της Virginia – κέντρο εκπαίδευσης βατραχανθρώπων. Σύμφωνα με αυτούς η επίθεση είχε χαρακτηριστικά “επαγγελματικής δουλειάς”. Στο σημείο από το οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση οι αρχές ανακάλυψαν περισσότερους από 100 κάλυκες χωρίς αποτυπώματα, ενώ τους σκοπευτές διευκόλυνε και συνεργός που είχε τον ρόλο προωθημένου παρατηρητή, καθώς ανακαλύφθηκαν οι πρόχειρες θέσεις από τις οποίες ενεργούσε. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σοβιετικής προέλευσης, πιθανότατα AK-47 ή SDV (Dragunov) Όπως ήταν φυσικό η επίθεση προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στα καθ' ημάς τώρα..To ανωτέρω περιστατικό θα έπρεπε να αποτελέσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, σχετικά με την ασφάλεια “μαλακών στόχων” σε περιόδους κρίσης ή και επιχειρήσεων.

εν κρυπτώ