1.2.14

Κέρι: Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού

Efenpress: Σώθηκαν άμα έχουν την Αμερικανική και την Ευρωπαϊκή... υποστήριξη!!! Το μέλλον τους θα είναι...λαμπρό! Σαν της...Ελλάδος!!!

υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε σήμερα την αμερικανική και την ευρωπαϊκή υποστήριξη στους ουκρανούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές καθώς αυτοί ζητούν ισχυρή δημοκρατία και τόνισε ότι “η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού στον αγώνα του” να προσεγγίσει την Ευρώπη.

“Αγωνίζονται για το δικαίωμα να συνεργαστούν με εταίρους που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους. Θεωρούν ότι το μέλλον τους δεν εξαρτάται από μόνο μια χώρα και σίγουρα όχι κάτω από εξαναγκασμό”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδηλώνοντας τη Ρωσία, στην ομιλία που εκφώνησε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Η θέση του Τζον Κέρι είναι η ισχυρότερη που έχει εκφράσει έως σήμερα η Ουάσινγκτον υπέρ της αντιπολίτευσης. Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Μόναχο με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης.
Ο Κέρι παραδέχτηκε μεν την παρουσία “απεχθών στοιχείων στους δρόμους του Κιέβου”, μετά την επισήμανση του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ για τον ρόλο των νεοναζί στις διαδηλώσεις, αλλά τόνισε πως “οι Ουκρανοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να ζουν ελεύθερα σε μια χώρα ασφαλή και ακμάζουσα”.
“Αγωνίζονται για το δικαίωμα να συνεργαστούν με εταίρους που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους”, επανέλαβε.
Οι προσδοκίες αυτές, σύμφωνα με τον Κέρι, καταπνίγονται από τα συμφέροντα διεφθαρμένων ολιγαρχών” που “χρησιμοποιούν το χρήμα για να καταπνίξουν την αντιπολίτευση, να εξαγοράσουν πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης και να αποδυναμώσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των μη κυβερνητικών οργανώσεων”.
Το κίνημα διαμαρτυρίας που δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στα τέλη Νοεμβρίου να υπογράψει όπως αναμενόταν μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, προτιμώντας μια προσέγγιση με τη Μόσχα, μετατράπηκε σε βαθιά πολιτική κρίση η οποία ανησυχεί όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα.
Ο Κέρι δήλωσε ότι επίσης ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται από τη Μόσχα ως απειλή για τα συμφέροντά της. “Η Ρωσία και οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να βλέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των γειτόνων τους ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος”, πρόσθεσε.
http://ysterografa.gr/