10.2.14

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ -- Ευρωβουλή για τους έχοντες και κατέχοντες χρήμα και κομματική γραμμή

"Όλη η Ελλάδα μια γειτονιά" 
Μήπως ήλθε η ώρα του Καρατζαφέρη; Τουλάχιστον από τους περισσότερους εν ενεργεία πολιτικούς, είναι χίλιες φορές καλύτερος.
Α/Αλ
Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, λέει η γνωστή παροιμία και στην προκειμένη ο «πνιγμένος» είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να διασωθεί στο «ναυάγιο» των Ευρωεκλογών κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις. Μετά τη μετακίνηση των Ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών για να αποφύγει το μεγάλο «μαύρο», τώρα προχωρά στην εκλογή των Ευρωβουλευτών με σταυρό αντί με λίστα κάνοντας ολόκληρη την Ελλάδα μία Περιφέρεια και βάζοντας τους υποψήφιους να "κυνηγούν" ψήφους απο τον Έβρο ως τα νησιά.

Μπορεί η κίνηση αυτή για αλλαγή του εκλογικού νόμου να είναι «έξυπνη», αλλά μετά το «χαστούκι» από τη Eurostat, ότι αυτή έχει τον τελευταίο λόγο για το πρωτογενές πλεόνασμα και την απειλή πώς τυχόν παραποιήσεις θα σημάνουν κυρώσεις για τη χώρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται απλά να την ρίχνει στα… βράχια.
Κι αυτό διότι βασίσθηκε στο μύθο του πρωτογενούς πλεονάσματος και στην επιμήκυνση των δανείων, κάτι που η τρόικα δεν είναι καν διατεθειμένη να συζητήσει τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, που μπορεί να έρθουν και άλλες καρπαζιές για την κυβέρνηση.
Όσον αφορά στους υποψηφίους των Ευρωεκλογών, για πρώτη φορά κάθε κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πανελλαδικά. Δεν θα υπάρχει λίστα αλλά κάθε κόμμα θα κατεβάσει 42 υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό.
Αυτή η κίνηση ευνοεί τους υποψήφιους βουλευτές που είναι οικονομικά ευκατάστατοι για να κάνουν μία πανελλαδική εκστρατεία.
Φανταστείτε έναν πολιτικό να επιχειρεί να κάνει γνωστή την υποψηφιότητα του όχι μόνο στο Δήμο ή στην Περιφέρεια που πιθανόν έχει εκλεγεί ή δραστηριοποιείται, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Απο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έως το βόρειο Έβρο Αυτό σημαίνει πώς πρέπει να κάνει πανελλαδική «καμπάνια» και αυτό είναι πολύ ακριβό σπορ.
Λίγοι μπορούν να το παίξουν. Αυτοί που έχουν «καβάτζες», όπως λέει και ο λαός. Τώρα πώς τις έχουν αποκτήσει αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Σημειώνεται πώς οι Ευρωεκλογές φαντάζουν ευκαιρία για κάποιους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να εκλεγούν με τα ποσοστά των κομμάτων τους να υποχωρούν δραματικά.
Για τα κόμματα που τους στηρίζουν υπάρχει βέβαια ένας μεγάλος κίνδυνος, αφού πιθανόν να προκύψουν «ισχυροί βουλευτές» ή «μικροί πρωθυπουργοί», αν κάποιοι συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Αυτομάτως, την επόμενη ημέρα μπορούν να απαιτήσουν αξιώματα.
Αναμένεται επίσης, πέραν των οικονομικά ευκατάστατων, με το νέο σύστημα να ευνοηθούν οι υποψήφιοι που έχουν πάρει κομματική γραμμή. Αυτό ισχύει κυρίως για τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Στην περίπτωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα θα ήταν σίγουρα ζημιά παρά όφελος.  
Η κυβέρνηση λοιπόν μετατρέπει την Ελλάδα σε μία εκλογική περιφέρεια και καλεί όσους έχουν χρήματα να κατέλθουν ως υποψήφιοι, κινητοποιώντας το μηχανισμό που διαθέτουν μαζί και το σόι του ο καθένας.
Οι επιλογές για την αποφυγή της συντριβής στις Ευρωεκλογές για την κυβέρνηση είναι περιορισμένες. Η εκλογή με σταυρό που στόχο έχει να βάλει στο παιχνίδι των Ευρωεκλογών υποψηφίους και να ενεργοποιηθεί ένας κομματικός μηχανισμός είναι απόφαση που ελήφθη κάτω από συνθήκες πολιτικής πίεσης.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η κυβέρνηση ψάχνει συνθήκες αποσυμπίεσης. Αν δεν τις βρει, που αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής, η «έκρηξη» από τις κάλπες των Ευρωεκλογών θα την διαλύσουν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr