1.2.14

Σεισμός στη Φθιώτιδα, αισθητός και στην Αττική - Στο χορό των Ρίχτερ παραμένει η Κεφαλονιά


- Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 10.14 το πρωί του     Σαββάτου στη Φθιώτιδα.
- Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική
- Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά 
- "Πληγώθηκε" από τον Εγκέλαδο και το ιστορικό κτίριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 10.14 το πρωί του Σαββάτου, κοντά στην Αταλάντη, στη Φθιώτιδα.


Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού, που ήταν επιφανειακός, εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αταλάντης, και 8 χιλιόμετρα βόρεια της Ελάτειας (35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας).

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στα 4,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 2 χιλιόμετρα. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ασθενέστερη δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί, ωστόσο πραγματοποιούνται προληπτικές περιπολίες της Πυροσβεστικής. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς, όπου από χθες έχουν καταγραφεί μικροδονήσεις. 

Σύμφωνα με το σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα, που μίλησε στη ΔΤ, ο σεισμός της Φθιώτιδας σημειώθηκε εκεί που είχε χτυπήσει ο Εγκέλαδος τον περασμένο Αύγουστο, σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή.  

Η δόνηση σύμφωνα με το σεισμολόγο, δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ δεν συνδέεται με τον σεισμό της Κεφαλονιάς.

Ο εγκέλαδος "πλήγωσε" την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

Άσχημα χτυπήθηκε από τη μανία του Εγκέλαδου το ιστορικό κτίριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου. 

Οπως γράφει το kefaloniapress, oι σεισμοί προξένησαν ρωγμές σε πολλά μέρη της εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας του κτηρίου, καθώς και σε περιμαντρώσεις του αύλειου χώρου. 



Το κτίριο της βιβλιοθήκης, παρά τις ζημιές που προξένησαν τα χτυπήματα του Εγκέλαδου, γλίτωσε τα χειρότερα καθώς πρόσφατα είχε τελειώσει η συντήρηση της στέγης και των τοίχων του.



Το κτίριο επισκέφτηκαν κλιμάκια μηχανικών, όπου κατέγραψαν τις ζημιές,υποστηρίζοντας πως η Βιβλιοθήκη μπορεί να σωθεί, αρκεί να υπάρχει θέληση. 



Η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της βιβλιοθήκης, κα Νόπη Αλεξανδροπούλου και μέλη της, ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά, καλώντας τους υπεύθυνους να δουν και να δώσουν λύσεις για τη σωτηρία του μοναδικού κτίσματος.



Επίσης, το επισκέφτηκαν αρμόδιοι της αρχαιολογικής Υπηρεσίας που τακτοποίησαν ότι θεώρησαν αναγκαίο για φύλαξη και ασφάλεια.



Η βιβλιοθήκε έχει αντέξει από το 1866 σε πολλούς σεισμούς και καταστροφές, είναι ένα κτίριο με ιστορικά κειμήλια και  με σπάνια βιβλία.

Πηγή φωτό: kefaloniapress
newsit