4.2.14

«Σήμα» στο Βερολίνο από Σαμαρά

Στον «πόλεμο νεύρων» του Βερολίνου το Μέγαρο Μαξίμου «απαντά» με... υπομονή, στωϊκότητα και τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που σύμφωνα με όλες τις διαρροές από το οικονομικό επιτελείο ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Γ. Στουρνάρας φρόντισε να διαρρεύσει πως τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ζητήσει ελάφρυνση των απαιτήσεων της τρόικας για την περίοδο 2014-2016. 

Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού: 


Ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μπορεί να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο μίας νέας δανειακής βοήθειας χωρίς όμως να δεχτεί την επιβολή νέων μέτρων καθώς το μνημόνιο ούτως ή άλλως διαρκεί μέχρι το 2016 και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει στη σταδιακή κατάργησή του μέσα από πολιτικές αποφάσεις που μπορεί να αμφισβητούνται από την τρόικα αλλά δεν θα έχουν τον κίνδυνο της διακοπής δανειοδότησης. 

Για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο «απάντησε» στα σενάρια του Σόϊμπλε για νέα βοήθεια ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές βάζοντας όμως τον αστερίσκο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τη λήψη άλλων δημοσιονομικών μέτρων. 

Σε «ελεύθερη μετάφραση» αυτό σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός στέλνει ένα μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ δίνοντας διαβεβαίωση πως οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν, ανεξάρτητα από τις ενδοκυβερνητικές τριβές και πως το πλεόνασμα δεν θα μοιραστεί με «κλειστά τα μάτια» προς άγνωστες και αμφιλεγόμενες κατευθύνσεις για προεκλογικούς λόγους αρκεί η δικομματική κυβέρνηση να μην πιεστεί περαιτέρω για δημοσιονομικά μέτρα που ούτως ή άλλως όπως έχουν διαβεβαιώσει οι δυο κυβερνητικοί εταίροι στους ευρωπαίους ομοτράπεζούς τους, δεν πρόκειται να περάσουν από τη βουλή. 

Η Αθήνα επείγεται για λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους με μία γενναία και τελική λύση και η γενικότερη εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα είναι πως οι δανειστές στο τέλος δεν θα «κλοτσήσουν» για την όποια βοήθεια του «κενού» ακόμη και αν αυτή φτάσει στα 20 δισ. ευρώ από τη στιγμή που έχουν ήδη εγκρίνει τα δεκαπλάσια ποσά για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πολιτικό ρίσκο θα είναι μεγαλύτερο για την Ελλάδα αλλά και την ίδια την ευρωζώνη. 

Το Βερολίνο, ενόψει και των ευρωεκλογών, επιμένει να ξορκίζει τα περί νέου κουρέματος χωρίς να κλείνει το κεφάλαιο «νέα βοήθεια» για την Ελλάδα περιμένοντας όμως από την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει καμία «έκπτωση» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. 

Στο εσωτερικό «μέτωπο» ήδη Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για την πολιτική διαχείριση του τρίτου «πακέτου» δανεισμού εάν και εφόσον αυτό προχωρήσει με τις ευλογίες των εταίρων. 

Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης περιμένουν να ακούσουν "καλά νέα" από το μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκειμένου να έχουν κάτι απτό στα χέρια τους στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως μια μελλοντική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να δεσμευτεί ή να αναγνωρίσει καμία νέα συμφωνία με τους εταίρους. 
real