14.2.14

"ΑΔΕΙΑΣΜΑ" ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ Περιχαρής ο Νταβούτογλου για το Κυπριακό

Διαψεύδει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβνούτογλου αναφορικά με την ερμηνεία του κοινού ανακοινωθέντος. Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας είχε αναφέρει δύο ημέρες πριν ότι
«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση αλλά θέτει τις βασικές αρχές και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε προς αναζήτηση της λύσης»
Ο Τούρκος υπυοργός Εξωτερικών παρουσίασε όμως μια διαφορετική άποψη λέγοντας πως  "δεν είναι ένα απλό ανακοινωθέν" αφού, όπως υποστήριξε, «στο κείμενο αυτό υπάρχουν όλες οι παράμετροι της ειρήνης (σ.σ. δηλαδή της λύσης κατά Τουρκία). Αν κάποια μέρα φθάσουμε σε λύση στην Κύπρο, στο κείμενο αυτό έχουν απαριθμηθεί μια προς μια όλες οι παράμετροι αυτής της λύσης».

Κατά τα άλλα ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε περιχαρής για τις μέχρι τώρα εξελίξεις –και γιατί να μην είναι άλλωστε αφού η Τουρκία παίρνει αυτά που θέλει-
σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ολλανδό ομόλογό του Φρανς Τίμερμανς μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της 6ης Διάσκεψης Τουρκίας - Ολλανδίας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε λόγο για άκρως εποικοδομητικές εξελίξεις υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά είχε ήδη από το σχέδιο Άναν το 2004 δείξει την βούλησή της να δοθεί λύση.
Αναφερόμενος στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων το 2008, το απέδωσε στις εκλογές και την οικονομική κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Νταβούτογλου υποστήριξε τέλος ότι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζεται ξανά η βούληση για διαπραγματεύσεις εκφράζοντας την ελπίδα του το θετικό κλίμα να συνεχιστεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr