10.2.14

ΚΥΠΡΟΣ: Έντονη η αντίδραση του ΔΗΚΟ στη δήλωση του Προέδρου

Έντονη ήταν και η σημερινή αντίδραση από πλευράς ΔΗΚΟ, στη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμους, αστήρικτους και επικίνδυνα αυθαίρετους τους ισχυρισμούς που προβάλλονται για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης για το κυπριακό.
Η δήλωση του πρόεδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε η εκρπόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου,  είναι σε πλήρη διάσταση με το πνεύμα της προγραμματικής συμφωνίας. Εάν το περιεχόμενο της δήλωσης είναι ειλικρινές και δεν αποτελεί προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα τα πράγματα είναι πολύ πιο ανησυχητικά και ενδεχομένως επικίνδυνα, υπέδειξε.

Αξίζει να σημειωθεί, πρόσθεσε η κα. Ερωτοκρίτου, ότι και αυτοί που επέλεξαν να τον παροτρύνουν να υπογράψει τη συμφωνία αναγνωρίζουν ότι το τελικό κείμενο δεν  ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν τεθεί μέσα από τις διαχρονικές θέσεις της κυπριακής πλευράς.
Υπάρχει χρόνος κατέληξε για εγκατάλειψη της συγκεκριμένης συμφωνίας, με την οποία η Τουρκία επιτυγχάνει τους στόχου της. 
Σε κοινό αγώνα καλεί η Συμμαχία Πολιτών 'για αποτροπή λύσης χειρότερης του σχεδίου Ανάν' 
Σε συστράτευση και κοινό αγώνα καλεί η Συμμαχία Πολιτών όλα τα κόμματα, τα κοινωνικά σύνολα και τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο Σχέδιο Ανάν, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή ενός "καταστροφικού σχεδίου λύσης που εκκολάπτεται", όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας.
Στις δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Πολιτικής Συγκλήτου του κόμματος και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα επιδιώξει επαφές εντός των προσεχών ημερών με κόμματα και άλλες δυνάμεις που εκφράσθηκαν ήδη κατά της συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Έρογλου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών είναι να έχουν "διαβουλεύσεις με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις". "Δεν ομιλούμε πλέον", πρόσθεσε, "για προεκλογική συνεργασία, αλλά για ένα κοινό μέτωπο, με κοινές θέσεις απέναντι στο καταστροφικό αυτό ανακοινωθέν και με μοναδικό στόχο την ανατροπή των σχεδιασμών, που οδηγούν σε μίαν καταστροφική λύση χειρότερη του σχεδίου Ανάν".
"Η Πολιτική Σύγκλητος", είπε ο κ. Λιλλήκας, "στη σημερινή της συνεδρία εξέτασε το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου, το οποίο θα επισημοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη"."Το εξέτασε", πρόσθεσε, "υπό το πρίσμα ολοκληρωμένης και λεπτομερούς ανάλυσης από ομάδα ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων της Συμμαχίας Πολιτών και αυτή η λεπτομερής ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος, παράγραφο προς παράγραφο, θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα".
"Εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το λαό να διαπραγματευθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε ο κ. Λιλλήκας, δηλώνοντας πως "αυτό που διαπραγματεύεται τώρα (ο κ. Αναστασιάδης) δεν είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η κατάλυσή της και η δημιουργία ενός νέου συνταγματικού εκτρώματος, που θα δημιουργηθεί από τα δύο συνιδρυτικά κράτη".
"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό", συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, "να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής όχι με βάση τις κάλπικες προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά με βάση τις πραγματικές σημερινές του θέσεις και αυτό απαιτεί η Δημοκρατία". Η Συμμαχία Πολιτών, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προτείνει "όπως διαπραγματευτούμε τη λύση του Κυπριακού μέσα από ευνοϊκότερες συνθήκες και υπό ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, για να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους".
http://www.cytoday.eu/