19.2.14

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο


ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ
19:58 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κεντρικό ταχυδρομείο της πρωτεύουσας στην πλατεία Ανεξαρτησίας. 

19:38 Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή της Ουκρανίας, αναφέρει ότι η παράδοση της δεύτερης δόσης του ρωσικού δανείου προς τη χώρα, ύψους 2 δισ. δολαρίων, η οποία ήταν προγραμματισμένο να δοθεί την Παρασκευή, αναβάλλεται για «τεχνικούς λόγους».

18:41 Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν βρει καταφύγιο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ. Στο ναό προσφέρονται και οι πρώτες βοήθειες σε τραυματίες. 

18:22 Περισσότεροι από 800 είναι οι τραυματίες από τα επεισόδια στο Κίεβο, ανάμεσά τους 392 αστυνομικοί, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Τατάροφ. 

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι 83 αστυνομικοί νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες. 

18:13 Η ουκρανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια.




17:29 Οι βίαιες οδομαχίες στο Κίεβο είχαν σαν αποτέλεσμα ο αγώνας της Ντιναμό με την Βαλένθια για το Champions League να διεξαχθεί – με απόφαση της UEFA την Πέμπτη, στην Κύπρο. 

Το ματς της Ντνίπρο με την Τότεναμ για το Europa League θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς η έδρα της ομάδας είναι περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο. 


17:19 Ιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας είπε στο BBC ότι οι αστυνομικοί επιχειρούν να συλλάβουν τραυματίες διαδηλωτές. Επίσης, τόνισε ότι πολλά από τα τραύματα όσων νοσηλεύονται έχουν προκληθεί από σφαίρες.

17:15 
«Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε ολόκληρη την Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει η υπηρεσία ασφάλειας της χώρας. 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι περισσότερα από 1.500 όπλα και 100.000 πυρομαχικά αφαιρέθηκαν από «εγκληματίες» τις τελευταίες 24 ώρες. 

17:07 Στο Κίεβο αναμένεται να ταξιδέψει ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, μετά από εισήγηση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον. Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι δεν γνωστοποίησε πότε θα πραγματοποιήσει το ταξίδι.

Καίγεται το Κίεβο
Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές, δέκα αστυνομικοί αλλά και ένας δημοσιογράφος είναι μέχρι στιγμής τα θύματα από τα πρωτοφανή επεισόδια που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. 



Περισσότεροι από 200 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι. 

Όλα άρχισαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το σημείο στο οποίο έχουν «στρατοπεδεύσει» οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ενώ οι βίαιες οδομαχίες συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα. 



Κι ενώ το Κίεβο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, έντονα επεισόδια λαμβάνουν χώρα πλέον και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. 



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε με δηλώσεις «ριζοσπαστικά στοιχεία» για την έκρυθμη κατάσταση και κάλεσε την αντιπολίτευση να εκφράσει την αντίθεσή της στην αιματοχυσία. 

Μάλιστα ο Γιανουκόβιτς έκανε λόγο για αντισυνταγματική απόπειρα κατάληψης της εξουσίας. 
real.gr