5.2.14

Κυπριακό: Μια ανάσα από το Κοινό Ανακοινωθέν

Efenpress: Τραγικό λάθος το όποιο κοινό ανακοινωθέν.
-----------------------
Ραγδαίες φαίνεται ότι είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε πριν από λίγο ότι «συνεχίζονται οι σημαντικές διαβουλεύσεις που έχουν σχέση με την τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας».
 Πρόσθεσε επίσης ότι «Οπως είπα και στο παρελθόν, την ίδια στιγμή, στο Κυπριακό, μπορεί να βρισκόμαστε και πολύ κοντά και πολύ μακριά. Μια λέξη πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για αυτό επιμένουμε ότι αυτές οι ευαίσθητες διαβουλεύσεις που γίνονται θα πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνουν σε επίπεδο των πολιτικών αρχηγών και σε διαβούλευση με την Αθήνα».
Χρήστος Στυλιανίδης: «οι διαβουλελυσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας»
Αύριο, Πέμπτη στις 11.00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και αμέσως μετά θα ταξιδέψει στην Αθήνα όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι τριγμούς στο συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) προκαλούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο Προέδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε την Τετάρτη έκτακτη συνάντηση με τον Προέδρο Αναστασιάδη, φέρεται να απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν γίνει δεκτό το Κοινό Ανακοινωθέν.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επιβεβαίωσε ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο πλευρών». Πρόσθεσε επίσης ότι «Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια παραμένοντας και επιμένοντας στις βασικές αρχές δηλαδή στη συμπερίληψη των τριών «singles» - όπως έχουμε καθιερώσει να τα λέμε - μέσα στο κοινό ανακοινωθέν και δίχως να παρεισφρύουν οι όποιες αρνητικές αναφορές». «Θα πρέπει λοιπόν», συνέχισε, «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μέσα σε αυτά τα πλαίσια, να υπάρξει κατάληξη, να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις κι εκεί θα χρειαστεί να δώσουμε πραγματικό αγώνα για να πετύχουμε συμφωνία η οποία θα ανταποκρίνεται στα οράματα και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Αυτή είναι η δική μας ξεκάθαρη θέση και ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.
Εντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα ανέπτυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες προωθούν ενεργά μια συμφωνία
Αμερικανική δραστηριοποίηση
Οι εξελίξεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της έντονης δραστηριοποίησης του Αμερικανικού παράγοντα.  Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ είχε στη Λευκωσία επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους και μετέφερε προς τις δύο πλευρές τη στήριξη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.  Παράλληλα τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών.  
thetoc.gr