24.2.14

Μήνυμα Αναστασιάδη: Φεύγω από τις συνομιλίες εάν επαναληφθούν οι παρενοχλήσεις της Τουρκίας -

Efenpress: "Λεονταρισμοί" με πολιτικές σκοπιμότητες!
Οι Τούρκοι δεν έχουν πια λόγο να ασχολούνται με την κυπριακή ΑΟΖ, αφού εάν υπογραφούν οι συμφωνίες, θα είναι δική τους, αφού θα ανήκει σε επαρχία τους...!

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε πως εάν επαναληφθούν οι παρενοχλήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες. 
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου ανατρέπει τη γεωπολιτική εξίσωση και εκ των πραγμάτων προσφέρει ευκαιρίες, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τις χώρες της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι με τη λύση του Κυπριακού διανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες. 
Ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο, τονίζει ο Πρόεδρος, θα συνέβαλλε περαιτέρω σε στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ θα έδινε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αγοράσει ενέργεια μέσω Κύπρου.
 Ταυτόχρονα, τονίζει, θα ωφεληθούν και οι δύο κοινότητες στο νησί, αφού θα υπάρξει αναλογικός διαμοιρασμός κερδών. 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει πως όποια λύση κι αν επιλεγεί για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία απαιτείται η συγκατάθεση της Κύπρου. Αναφέρει ωστόσο πως η αγορά και η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα περνά από την Κύπρο θεωρείται η προτιμητέα λύση και αν επιλεγεί θα είναι προς όφελος όλων.
 Ο υπέρατος νόμος, τα τρία singles, οι εγγυήσεις και τα ΜΟΕ Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο υπέρτατος νόμος της χώρας είναι το ομοσπονδιακό σύνταγμα, στο οποίο πέραν από την ομοσπονδιακή δομή του κράτους θα αναφέρονται και τα τρία singles.
 Αναφέρει ακόμα ότι με την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και συνεπακόλουθα στο ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα των εγγυήσεων. 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι επιθυμία της Λευκωσίας είναι όπως παράλληλα με το διάλογο να αρχίσουν να συζητούνται και ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γεγονός που θα ενισχύσει τη δυναμική του διαλόγου. 
Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνουν βήματα που θα δείχνουν την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων. 

Πηγή: philenews /http://www.cytoday.eu/